Quan es van publicar les llistes electorals, vam recollir tots els candidats vinculats al Baix Llobregat. Després de les eleccions, s’estreny el cercle. Ja sabem quins baixllobregatins ocuparan escons al Parlament. Una representació final que barreja casos de veterania partidista amb els de novetat independent.

Una opció, la de les incorporacions extraordinàries de fora de la política, que compta, bàsicament, amb dos representants del Baix. Els dos a les llistes independentistes. I els dos de número 8, precisament. L’escriptora Jenn Díaz (ERC-CatSí) i el periodista Eduard Pujol (Junts Per Catalunya).

Díaz, santfeliuenca fins ara dedicada a la literatura i amb un Premi Mercè Rodoreda sobre les espatlles, va entrar com a independent a les llistes republicanes “per l’excepcionalitat de la situació”. I, segons les seves paraules a elBaix.cat, en obligació als seus principis “‘d’implicar la cultura i la dona a la política”.

En el cas d’Eduard Pujol, natural de Martorell, encara va haver-hi més implicació. Va passar de ser el director de RAC1 a erigir-se com a portaveu de la llista de Carles Puigdemont. Així, després d’una carrera de vinculació a la ràdio, s’ha definit en diferents ocasions com a “fill polític de l’1 d’octubre” i ha subratllat que venia a “aportar el seu granet de sorra” en una candidatura plagada d’independents.

D’altra banda, la presència purament política del Baix Llobregat repeteix clàssics de primera línia al Parlament. Bon exemple és Eva Granados, la número 2 d’Iceta els darrers anys, que va tenir els seus inicis al PSC de Pallejà i que, a hores d’ara, acumula set anys d’activitat parlamentària, on l’última legislatura exercia de portaveu del grup socialista.

En la mateixa línia, Oriol Junqueras hauria de mantenir la seva presència com a líder republicà en aquesta nova etapa política. Ara bé, a expenses del seu procediment judicial, es manté a la presó d’Estremera i la informació sobre si l’ex-alcalde de Sant Vicenç dels Horts podrà reprendre la seva tasca política és totalment incerta. De moment, el Tribunal Suprem l’ha citat el 4 de gener a una vista per decidir si accepta el recurs contra la seva situació de presó provisional, mantinguda fins ara pel jutge Pablo Llarena pel risc de “reiteració delictiva”.

Molt més tranquil·la és la posició dels candidats de Ciutadans, la llista més votada al Baix Llobregat, on també trobem dos diputats a l’anterior curs polític. El primer d’ells és Martín Barra, que va formar part del consistori de Viladecans durant any i mig abans de mudar a l’hemicicle i que és conegut per la seva visió crítica del paper de TV3. Barra ha entrat com a número 15 a la llista d’Inés Arrimadas per Barcelona, i ens ha recalcat en declaracions a elBaix.cat que “entrant al Parlament, es poden trobar moltes millores en clau comarcal”.

I la segona repetidora del partit taronja al Parlament és Elisabeth Valencia. En el seu cas, prové de la política municipal a Sant Feliu de Llobregat, i arran dels resultats del 27S, va entregar l’acta de regidora per ocupar la de diputada.

Novetats i adéus

Però no tot passa per diputats experimentats o independents amb vocació. ERC i la CUP han portat novetats a les seves llistes al Parlament incloent personalitats vinculades a la política de proximitat. Bon exemple és Vidal Aragonés, el tercer candidat barceloní pel partit anticapitalista, que canviarà la seva tasca com a regidor de l’oposició a Cornellà en Comú – Crida per Cornellà per les responsabilitats a nivell nacional.

Una dinàmica molt en la línia de la CUP, de renovar els candidats  i no crear personalismes, que entronca amb una altra, la exigència de no acumular càrrecs a diferents institucions públiques. Per aquest motiu, Aragonés se centrarà en la seva nova figura de diputat, i aparcarà la seva funció municipal, així com l’activitat com a advocat al Col·lectiu Ronda.

Un cas de partida similar al de Jordi Albert, que fins ara actuava de portaveu del grup municipal a Sant Andreu de la Barca i president de la Federació Comarcal d’Esquerra Republicana. A partir d’ara, a l’haver-se situat com a candidat número 17 per Barcelona s’estrenarà al Parlament. Un canvi substancial respecte l’anterior legislatura, on la llista unitària de Junts Pel Sí el va situar a la 57a posició.

No obstant, també hi ha qui ha perdut l’escó amb aquest canvi de legislatura. És el cas de l’alcaldessa de Vallirana pel PSC, Eva Martínez que, al deixar pas a les noves incorporacions independents – com Ramon Espadaler, ex-líder d’Unió – s’ha vist relegada a la catorzena posició a la seva llista. Just un esglaó per darrere del nombre de diputats que ha aconseguit el PSC a la circumscripció: 13. De la mateixa manera, Lucas Ferro, de Molins de Rei, s’ha quedat a un escó de Catalunya en Comú – Podem d’aconseguir entrar-hi.

D’altra banda, la gran davallada electoral del PP ha provocat que en aquesta ocasió no hi hagi cap representant baixllobregatí a l’hemicicle. Tant el cornellenc Daniel Serrano (5) com el castelldefelenc Manuel Reyes (7) s’han quedat lluny de reprendre l’activitat parlamentària després que el seu grup només aconseguís 3 diputats al conjunt de Catalunya.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here