Sant Vicenç dels Horts ha posat el crit al cel per la llibertat d’Oriol Junqueras. I ho ha fet a l’acte organitzat per l’ANC i Òmnium Cultural avui al vespre per mostrar “tot el suport del poble” al vicepresident del govern català abans de ser intervingut. Un missatge simbòlic que arriba en en un dia clau per Junqueras, després que aquest matí declarés al Tribunal Suprem per defensar el seu recurs d’alliberament a la Sala d’Apel·lacions del màxim òrgan judicial espanyol.

Finalment, però, no se sabria avui el veredicte. I Maite Aymerich (ERC), l’alcaldessa de la ciutat amfitriona, ha estat l’encarregada de picar la cresta al “sistema judicial espanyol”. Davant els vicentins que omplien quasi la totalitat de la Plaça de la Vila, Aymerich ha tirat de sarcasme, destacant que els tres jutges que decidiran sobre la llibertat d’Oriol Junqueras “es prendran tot el temps del món” per dictar sentència.

Un retret repetit entre el sobiranisme davant l’excepionalitat dels tempos judicials, ja que s’esperava que la decisió fos pública avui mateix. En aquesta línia, la líder vicentina d’Esquerra Republicana, ha destacat “el fàcil” que és decantar-se per la llibertat de Junqueras:“ni incitarà a la violència, ni destruirà proves, ni es fugarà, ni reincidirà en un delicte inexistent”, tot fent referència als arguments del jutge Pablo Llarena per mantenir-lo a la presó.

Avui, segons ha explicat a la premsa el seu advocat, Andreu Van den Eynde, Junqueras s’ha descrit davant dels magistrats com un “home de pau” en recerca de “diàleg” i afí a la “bilateralitat”. I Aymerich ha aprofundit en les interioritats de la vista judicial subratllant que l’advocat de l’ex-vicepresident ha estat “impecable”. De la mateixa manera, ha criticat que la fiscalia intentés entrar en un debat polític, mostrant “la politització del sistema judicial”, i ha agraït la tasca de Van den Eynde, “que els ha parat els peus”.

En la línia de suport, tant els representants de les entitats socials convocants com polítics sobiranistes – com Joan Tardà (ERC) i Jordi Turull (Junts per Catalunya) – han fet acte de presència en un ambient fortament reivindicatiu. No hi havia espai pel silenci. Si no hi havia discurs a Sant Vicenç, hi havia càntic. El més aclamat: “Fora fora fora, la justícia espanyola”.

Una justícia que també ha desmembrat Agustí Alcoberro, el vicepresident de l’Assemblea Nacional Catalana, acusant-la de “polititzada” i encoratjant les masses amb el recordatori que “mai un procés judicial ha aturat la voluntat total d’un poble”. Així mateix, el que va ser professor universitari d’Oriol Junqueras, ha posat èmfasi en la diferenciació entre dret natural i dret positiu. El primer, ha apuntat, “distingeix entre allò legítim i ilegítim”. El segon, en canvi, “entre allò legal i il·legal”. I, recordant lleis opressives contra col·lectius racials o la dona, ha aprofitat per puntualitzar que “no tota la legalitat és legítima”.

Per la seva banda, l’homòleg a Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha catalogat de “comptador de la vergonya” el recompte diari de nits empresonats que acumulen ‘els Jordis’ (80), Oriol Junqueras i Joaquim Forn (63). Amb el mateix tarannà, i coincidint amb Maite Aymerich, ha destacat la importància de “no normalitzar la repressió”.

A més, Mauri ha rescatat un escrit de Jordi Cuixart aident per a l’ocasió i ha traspassat el missatge del líder sobiranista empresonat a l’acte vicentí. En la cita del representant d’Òmnium, Cuixart reforçava pel 2018 “el sentiment de pertinença col·lectiva” i la lluita contra “el desànim i la repressió”. Un missatge repetit per Mauri, que ha destacat que el projecte que “encetem” inclou “tants als partidaris de la República com als que han escollit altres opcions polítiques” i ha subratllat que “mai” han buscat la distinció entre ciutadans.

En aquest context, cal recordar que Oriol Junqueras, pel dia de Nadal, a una carta des d’Estremera publicada a El Periódico, lloava els ciutadans del seu municipi esgrimint que “molts vicentins estan pendents que no falti de res a la meva família […] jugant amb els meus fills preocupant-se pel benestar familiar”. I resumia “grans amics i millors persones”. Avui, a la plaça de l’ens que ell va governar durant 4 anys, els seus defensors li han confirmat l’argument.

 

Foto: ANC

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here