El projecte de divulgació culinària ha estat un èxit de participació gràcies a les receptes en directe que han elaborat una dotzena de pastissers de prestigi internacional

L’èxit de la gastronomia i la cuina en directe es consolida en la 34a Mostra Comercial, Agrícola i Gastronòmica de Sant Vicenç dels Horts. Al llarg del cap de setmana, una dotzena de xefs de reconegut prestigi han elaborat les seves postres en directe, en el marc de la 1a Mostra Internacional de Pastisseria ubicada a la carpa central, a la plaça de la Vila.

Bombons de xocolata, tartaletes, pastissos, croissants… són alguns dels dolços que ha pogut tastar el públic mentre prenia nota de les elaboracions. Precisament, un dels objectius d’aquest projecte, que neix amb vocació de convertir-se en referent del sector, és divulgar l’afició per la rebosteria al públic en general.

I la ciutadania ha respost amb escreix a la iniciativa impulsada conjuntament entre el pastisser vicentí, Eugeni Muñoz (Millor Jove Artesà Alimentari Innovador 2013) i l’Ajuntament. Tant és així que les sessions de pastisseria en directe han registrat ple absolut a la carpa central, amb una ocupació total de 1.500 localitats.

A més, durant dissabte i diumenge centenars de persones van passar per l’estand annex on hi havia Isabel Tamargo i Mayte Rodríguez creant una imponent figura batejada com la “Dona de gel”, feta amb xocolata plàstica i amb caramel artístic isomalt.

La Mostra de Pastisseria era el plat fort de la 34a Mostra Comercial, Agrícola i Gastronòmica, que ha rebut milers de visitants d’arreu del Baix Llobregat i de la província de Barcelona.

Pastissers i pastisseres de primer nivell

Per la 1a Mostra Internacional de Pastisseria han passat, entre d’altres, Toni Vera, autor del Millor Croissant de Mantega de tot Espanya 2016; Marike van Beurden, Millor Pastissera Holandesa i Campiona Holandesa de Xocalata 2013; Miquel Guarro, Millor Mestre Xocolater d’Espanya al 2013; o Sergi Vela, Millor Mestre Pastisser Xocolater del Món al 2009 (vegeu llista completa al final d’aquesta nota).

També hi ha assistit l’equip de postres de la Francesca Gallardo, del restaurant Disfrutar, establiment guardonat amb dues Estrelles Michelin. Gallardo i el seu equip van elaborar els pebrots de xocolata amb oli, la imatge dels quals ha il·lustrat el cartell de la 34a Mostra.

En la cloenda de la Festa Major d’Hivern i la Mostra, l’alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts, Maite Aymerich , va remarcar la tasca de coordinació i la “ implicació indispensable ” en la 1a Mostra Internacional de Pastisseria del vicentí Eugeni Muñoz. “ Ens ha transmès la passió amb la que viu la pastisseria i ha sortit de l’obrador per oferir-nos el seu talent, una mostra de com s’estima Sant Vicenç dels Horts ”, apuntava l’alcaldessa.

Eugeni Muñoz , molt esperançat i emocionat, afirmava a la cloenda que amb aquesta experiència primerenca “ Sant Vicenç dels Horts es pot projectar dins del sector de la pastisseria ” i que “els pastissers joves són l’empenta del sector”. “ És imprescindible transmetre la cultura pastissera a la gent de carrer, hem de fer divulgació ”, reiterava Muñoz.

També van assistir a aquest acte de reconeixement Josep Sucarrats, director de la revista gastronòmica Cuina i Jaume Cot, de la revista de pastisseria Dulcypas. Tots dos van valorar la 1a Mostra Internacional de Pastisseria com un projecte ambiciós i de primera necessitat per fer front al desconeixement per part del públic general que hi ha al voltant de l’ofici de pastisser.

Els restaurants vicentins, encarregats de mantenir la tradició

Més enllà de la pastisseria, alguns restaurants vicentins també han volgut apostar per la cuina en directe i ho han fet al llarg del cap de setmana a la plaça de Lluís Companys, des d’on realitzaven una recepta del xef i divulgador gastronòmic Josep Lladonosa.

El cuiner de cuiners va lliurar l’any passat a Sant Vicenç dels Horts el seu fons documental, d’un alt valor. Lladonosa va voler estar present en aquesta 34a edició de la Mostra, una visita que ha servit perquè pugui veure el projecte de l’espai museístic que hi haurà a Ca l’Aragall i que recollirà la seva obra.

Activitats populars i per totes les edats

Més enllà de la gastronomia, els visitants de la Mostra també han pogut gaudir d’un ampli programa d’activitats populars i per a totes les edats: concurs de diorames de Playmobil, concurs de pintura ràpida, showroom de comerços locals, bicicletada familiar, balls, concerts… A més, les entitats locals han tornat a tenir un paper fonamental en l’organització de la Mostra i la Festa Major.

Enguany, hi ha col·laborat una cinquantena d’associacions que han enriquit una Mostra cada cop més diversa, amb un centenar de propostes gastronòmiques, culturals i de lleure, entre d’altres.  En aquest sentit, l’Era del Baró, la mostra de l’època moderna, s’ha renovat amb unes noves carpes de color grana, de forma que traslladaven a totes les persones que hi passaven a l’any 1760.

Avui, dia del patró de Sant Vicenç, encara hi ha activitats programades: missa solemne de Festa Major a l’Església de Sant Vicenç Màrtir, ballada de sardanes, espectacles infantils i recital de piano a càrrec del pianista vicentí Lluís Grané i del baríton baix John Heat.

Llista dels pastissers i pastisseres assistents a la 1a Mostra de Pastisseria : Toni Vera, Marike van Beurden, Toni Rodríguez, Jordi Pujol, Isabel Tamargo, Mayte Rodríguez, Francesca Gallardo en representació del restaurant Disfrutar, que compta amb els xefs Mateu Casañas, Oriol Casrro i Eduard Xatruch,, Miguel Guarro, Sergi Vela, Francis Vílchez i Ramón Morante (Grupo Granada Origen), Rafa Delgado i Paolo Temesio.

Podeu consultar els seus currículums i receptes a:

http://www.svh.cat/media/repository/actualitat/imatges_actualitat/2018/01-gener/mostra/1201180749_34mostrallibretweb-ok.pdf

Font: Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here