Demà hi haurà una nova demostració de força popular a Sant Joan Despí. Els veïns de l’avinguda Barcelona 113 als que se’ls volia apujar el preu del lloguer entre un 40% i un 100% han convocat una manifestació recolzada per polítics i plataformes ciutadanes. A les 11h, davant el camp de futbol del Llevant Les Planes, sortiran les prop de 140 famílies a demostrar que “no marxaran” de les seves llars i que només busquen un “preu just” adaptat a l’índex de vida.

La voluntat de mobilització ja va quedar palesa a la darrera assemblea oberta. Allà, si bé el recolzament polític va ser unànime, amb tots els representants dels grups municipals “fent costat als seus veïns”, els inquilins van deixar clar que l’únic camí de cara a forçar la negociació amb l’empresa propietària, una companyia que té al darrere el banc d’inversions gegantí Goldman Sachs, era la unió de la comunitat.

Una setmana després d’aquella reunió oberta a la ciutadania, els grups polítics de la ciutat s’han unit en un comunicat de suport als llogaters que es va fer públic ahir. Tots menys un. Ciutadans s’ha desmarcat sense donar, fins al moment, cap explicació. En canvi, els grups municipals del PSC, SíQueEsPot, ERC, ICV-EUiA, PP i CiU han deixat les diferències a banda i, de manera conjunta, han catalogat “d’abusius” els increments que es pretenen aplicar.

En el text, després de repassar el procés dels últims anys fins arribar a aquest punt, i assenyalant a la creixent “bombolla del lloguer” i la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) com a responsables de la situació, es redacta un seguit de compromisos amb la ciutadania. Entre ells, destaca el de “donar suport a la mediació per arribar a acords i, en cas que no n’hi hagi, acompanyar les famílies en les decisions que decideixin emprendre”.

També es col·loca al centre de les reclamacions més capacitat a l’hora de gestionar parc d’habitatge públic – denunciant que no arribem a 1,5% quan hauríem de vorejar el 10% – així com les mesures oportunes per a que els “municipis que acreditin increments de preus en el lloguer” puguin regular la situació coordinant-se amb la seva Comunitat Autònoma.

El manifest, que barreja partits d’esquerra i de dreta, es mostra especialment crític amb una reforma legislativa encapçalada, precisament, pel Partit Popular. La reforma del 2013 de la LAU demana ser modificada, segons el text, en base a tres principis. D’una banda, “millorar les garanties de les persones de bona fe” per poder oposar-se al desnonament, ampliar el límit d’anys contractuals “de tres a cinc” i “reinstaurar l’obligació de referenciar la variació anual del preu del lloguer a l’Índex del Preu de Consum (IPC)”.

Per contra, l’empresa assegura que continua situant els nous preus de lloguer “al preu del mercat” i els inquilins han ampliat la mobilització més enllà del carrer per visibilitzar el conflicte. D’una banda, han adornat l’edifici amb pancartes reivindicatives, s’han crear perfils constantment actius a les xarxes socials (Facebook, Twitter i Instagram), han anat als platós de televisions estatals i, com a colofó, porten una setmana arrodonint cada nit amb una casserolada de fins a 10 minuts.

Mentrestant, les negociacions continuen. Segons ha pogut saber elBaix.cat a través del portaveu veïnal, Julio Jiménez, l’empresa gestora ha fet una nova proposta que “ha acostat les posicions”, però que encara no és el que “la comunitat pot assumir”. Els inquilins, incrèduls, es continuen amb la mobilització.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here