La planta de SEAT a Martorell està de celebració. Fa 25 anys que va ser inaugurada, després de 34 mesos d’obres i una inversió de gairebé 245.000 milions de pessetes (uns 1.500 milions d’euros)

SEAT

Des d’aleshores, SEAT ha produït en aquestes instal·lacions gairebé 10 milions de vehicles d’un total de 39 models i versions diferents. Actualment, hi treballen més de 12.000 persones.

La companyia va traslladar el 1993 a la nostra població la producció de l’antiga planta de la Zona Franca a Barcelona. Amb una superfície total de 2.800.000 metres quadrats, s’hi fabriquen uns 2.300 cotxes al dia, fet que suposa al voltant d’un 95% de la capacitat d’ús de la planta. Amb més de 455.000 vehicles fabricats el 2017, des de 2009 la producció a Martorell ha crescut més del 50% i és la planta que produeix més automòbils a l’Estat (el segon país fabricant a Europa i el vuitè a escala mundial) i una de les de major volum a Europa.

El president de SEAT, Luca de Meo, ha assenyalat que “parlar de Martorell és parlar de progrés i de creixement. És el nostre emblema de producció i estem molt satisfets de celebrar aquests 25 anys de la seva inauguració”. Luca de Meo també ha volgut subratllar la importància de “complir 25 anys en un dels millors moments de la planta, gràcies als nous models que hem llançat (Ibiza i Arona), a la inversió en R + D, a la qualitat dels nostres vehicles i, sobretot, gràcies als empleats, que exerceixen el seu treball amb compromís i il·lusió”.

Martorell va arrencar el 1993 amb la segona generació de l’Ibiza i el Córdoba, que van ser els primers cotxes en sortir de les línies, a un ritme de 1.500 unitats diàries. Durant aquests 25 anys s’hi han fabricat pràcticament tots els models de la marca: des del Toledo fins al nou Arona, passant per la furgoneta Inca, l’Arosa, l’Altea o les successives generacions de l’Ibiza i del León.

L’empresa produeix també per a altres marques del Grup Volkswagen. En el període 1995-2003 va fabricar els models Polo i Caddy i, el 2011, va iniciar la producció de l’Audi Q3, el primer cotxe premium fabricat a l’Estat, que cedirà el seu espai a la nova generació de l’Audi A1 en el segon semestre de l’any.

Un referent a la Indústria 4.0

SEAT Martorell està immersa en el desenvolupament de la Indústria 4.0 per impulsar una producció intel·ligent, digitalitzada i connectada. En aquest sentit, la companyia ja incorpora algunes de les eines i tecnologies que seran habituals d’aquí a uns anys en els processos productius, com per exemple, la realitat virtual, els robots col·laboratius, la impressió 3D o la realitat augmentada, entre d’altres.

Alhora, SEAT està impulsant la formació perquè l’aprenentatge dels treballadors sigui continu. El 2017, es va posar en marxa un programa de formació sobre la quarta revolució industrial, l’objectiu és que els treballadors desenvolupar tot el seu potencial per transformar conjuntament amb la indústria.

També està desenvolupant a Martorell les obres del centre logístic automàtic més alt d’Espanya, un edifici de 43,7 metres d’alçada que tindrà capacitat per gestionar 119.000 caixes de components. Aquesta nova instal·lació, que es posarà en marxa l’últim trimestre del 2018, permetrà fer un salt qualitatiu en la capacitat de servei de la planta, incrementant la seva eficiència en el procés de producció de vehicles gràcies a solucions 100% automatitzades.

Creador d’ocupació

A la planta es dóna feina a més de 12.000 empleats directes en les línies de producció, a les oficines centrals de la companyia i al Centre Tècnic de SEAT, entre altres àrees. A més, és una referència en termes d’ocupació femenina en la indústria de l’automòbil, amb un 21% de la plantilla de la fàbrica formada per dones, pràcticament el doble que la mitjana de les fàbriques d’automòbils a Espanya (11%).

Aposta per la sostenibilitat

SEAT ha multiplicat els seus projectes en matèria de sostenibilitat durant els últims anys. D’aquesta manera, des de 2011 la fàbrica de Martorell compta amb el Pla Ecomotive Factory, orientat a optimitzar els recursos de la marca, alhora que limita l’impacte mediambiental de la producció amb l’objectiu de tenir una fàbrica eficient, sostenible i respectuosa amb el medi ambient. Aquest pla, que preveia reduir en un 25% els principals indicadors en el procés productiu abans de 2018, va complir els objectius abans del previst i preveu arribar fins a un 50% el 2025.

L’alcalde Fonollosa felicita SEAT

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha volgut felicitar SEAT pels 25 anys de la seva fàbrica a Martorell, “una història d’èxit” que ha augurat que “en els propers anys anirà a més”. Fonollosa ha destacat que es tracta “d’una de les fàbriques més avançades i eficients d’Europa” i ha mostrat la seva satisfacció “pel gran compromís de l’empresa i els treballadors amb el nostre poble, un compromís que volem mantenir i augmentar”. “La gran importància és que a Martorell s’hi concentren totes les fases de la producció del vehicle”, ha exposat l’alcalde.

Font: Ajuntament de Martorell

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here