Les localitats de la comarca es van sumant a la convocatòria de vaga laboral de 2 hores que han convocat Comissions Obreres (CCOO) i Unió General de Treballadors (UGT) pel dijous 8 de març. Els dos sindicats denuncien que les polítiques neoliberals i les reformes laborals del govern espanyol han portat a una discriminació laboral de les dones. Argumenten que la taxa d’ocupació femenina és 10 punts inferior a la dels homes i els sous un 24% més baixos

La darrera Enquesta d’Estructura Salarial del juny de 2017 detalla que, davant una jornada laboral de 8 hores, les dones en treballen dues sense cobrar en comparació als homes. Aquest greuge comparatiu, la bretxa salarial, és d’un 24%, però puja al 37% en el cas de les ocupacions de menor retribució. “En un any, una dona pot cobrar 6.000 euros menys que un home per fer la mateixa feina”, va explicar la membre del Consell Territorial de CCOO del Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia i Garraf, Saida Ehliluch al Ple de Martorell.

Ehliluch va exposar que “el 18% de les dones treballadores té guanys inferiors o iguals al salari mitjà interprofessional i més de la meitat obtenen ingressos inferiors als 18.160 euros anuals”. L’afectació també arriba al “tipus de contractes. Moltes dones són obligades a signar contractes parcials i pateixen més temporalitat, fet pel qual és més fàcil acomiadar-les. Resulten més barates a l’empresari”. I que “malgrat que existeixen uns Plans d’Igualtat, no hi ha un control per veure com es despleguen”.

Finalment, els sindicats apunten un altre greuge a la feina: la violència masclista. El text de la convocatòria, titulat, ‘Vives, lliures i unides per la igualtat’, argumenta que “l’assetjament sexual i per raó de sexe a les empreses és una de les situacions més esteses però a la vegada més ocultes”. Per tot plegat, Ehliluch va demanar “una resposta massiva a la vaga, fent aturada al migdia a les places, davant dels ajuntaments, i assistint a la tarda a la gran manifestació a Barcelona. Creiem que no només és una vaga laboral, també ho és social, perquè lluitem per una igualtat que beneficiarà tothom i que creiem que és necessària”.

Davant dels arguments dels sindicats, molts ajuntaments de la comarca han fet seva la moció i s’han sumat a la convocatòria, com per exemple, l’Ajuntament de Sant Joan Despí -amb alcaldia del PSC- queha aprovat una declaració institucional amb motiu del Dia Internacional dels Drets de les Dones en què textualment dóna suport a la vaga feminista convocada per al dia 8 de març.

Amb aquesta declaració, l’Ajuntament de Sant Joan assegura que “referma el seu compromís amb les dones, amb la defensa dels seus drets i amb les polítiques d’igualtat com a instrument per avançar vers una societat democràticament més justa i equilibrada a la presa de decisions entre homes i dones”.

En la declaració institucional, l’Ajuntament santjoanenc es compromet a sumar-se a la vaga laboral convocada pels sindicats majoritaris, UGT i CCOO, de dues hores de durada durant el 8 de març. També s’adhereix a la jornada reivindicativa convocada pel moviment feminista i es compromet a difondre els objectius i accions d’aquesta iniciativa entre els col·lectius i entitats de dones, als instituts i centres joves i entre les entitats locals.

La declaració institucional amb motiu del Dia Internacional dels Drets de les Dones es va aprovar en el Ple de la municipal de la localitat baixllobregatina celebrat el 22 de febrer amb els vots a favor de PSC, SQP, ERC, ICV-EUiA, PP i CiU i l’abstenció de Cs.

Durant el Ple, l’alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda, va manifestar que “aquest any el dia 8 de març ha agafat un caire més reivindicatiu en relació a la igualtat salarial entre l’home i la dona: en moltes empreses la diferència salarial és d’un 30% i això és inacceptable”. Poveda ha afegit: “vivim en una societat amb moltes desigualtats entre l’home i la dona i on no som capaços d’eliminar els comportaments masclistes, per la qual cosa encara hi ha molt recorregut a fer”.

També al Baix Llobregat nord i amb altres colors polítics, l’Ajuntament de Martorell -amb alcaldia de PDeCAT- s’ha adherit a la convocatòria de vaga en aprovar, dilluns passat, una moció presentada pel PDeCAT i ERC i a la que PSC, Movem Martorell i Som Martorell també van donar suport. L’únic vot en contra va ser el del regidor del PP.

Així, el consistori martorellenc també se sumarà a la concentració de les 12.00h a la plaça de la Vila, i donarà donar suport a la vaga, a la pujada dels salaris i les pensions, a l’aplicació dels plans d’igualtat a les empreses -per garantir la igualtat d’oportunitats- i a la lluita contra la precarietat laboral i la violència masclista.

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, va defensar que “la igualtat de gènere no és una ideologia política, sinó una responsabilitat de tothom” i va posar com a exemple la realització del Pla d’Igualtat de Gènere, que forma els càrrecs de govern en aquesta línia”.

Demà a Sant Feliu de Llobregat -on ostenta l’alcaldia ICV-EUIA- es celebrarà el ple ordinari del mes de febrer, que en el seu ordre del dia incorpora la moció dels sindicats de suport a la vaga feminista, que presentaran CCOO i UGT i a la que el govern local donarà suport. Com ja han fet d’altres consistoris baixllobregatins com l’Ajuntament d’Esplugues (PSC), que en el seu darrer ple també va aprovar la moció, on entre d’altres, es dóna suport a la vaga general feminista del dia 8 de març, en qualsevol dels formats plantejats, facilitant que les treballadores i treballadors de l’Ajuntament i empreses municipals es puguin adherir a la vaga, i establint clàusules per evitar la bretxa salarial entre homes i dones als contractes i licitacions que efectuï l’Ajuntament.

Hi van votar a favor tots els grups, mentre que el PP ho va de forma parcial (a favor dels punts que feien referència a combatre la bretxa salarial entre homes i dones) i Cs i els regidors no adscrits s’hi van abstenir.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here