Dissabte passat es van reunir un miler de persones a Sant Joan Despí per solidaritzar-se amb els llogaters de l’Avinguda Barcelona 113 i manifestar-se contra el preu abusiu del lloguer a l’àrea metropolitana. Del cas de les 140 famílies a les que es volia apujar el lloguer entre un 40% i un 100% ha nascut un moviment de suport cada cop més sorollós, mobilitzat i recolzat políticament. I el dissabte va fer-se palès.

Les pancartes deien “Ens quedem”, “Medasil Voltors”, “Lloguer digne i just”, “Prou abusos” o “Stop especulació”. És l’esperit emanat d’una comunitat cada cop més unida per fer front a la voluntat immobiliària d’aplicar un fort augment als lloguers d’aquest bloc santjoanenc. L’última oferta de la gestora de finques, Medasil Desarrollos SL, es basa en augmentar un 10% el preu del contracte el primer any, un 10% el segon, i un 12% el tercer.

Els veïns, però, s’hi neguen. No poden assumir una pujada que en tres anys acabaria sent del 40% respecte el preu actual, ja que els percentatges s’incrementen de manera acumulativa. Dit d’una altra manera, qui ara paga 700 euros de lloguer, d’aquí 3 anys, vorejarà els 1.000.

Ara bé, davant la negociació i mobilització ciutadana, què diuen els polítics implicats? Cada cop són més les institucions que s’interessen per la realitat de l’edifici santjoanenc de Les Planes i, tot i que la majoria només ofereixen un suport simbòlic, algunes inciatives ja han aflorat a les cambres executives.

A la manifestació del passat cap de setmana van fer acte de presència diputats del Congrés com Lucía Martín, d’en Comú Podem (eCP), Sònia Farré (eCP), Rafael Mayoral (Unidos Podemos), José Zaragoza (PSC) o Joan Tardà (ERC). Ara bé, i confirmant la presència dominant morada, el líder català al Parlament d’en Comú Podem, Xavier Domènech, també va mobilitzar-se amb el conjunt dels manifestants. També es van acostar personalitats polítiques d’àmbit comarcal i municipal, com els alcaldes de Sant Joan Despí – Antoni Poveda (PSC) – i Sant Feliu de Llobregat – Jordi San José (ICV-EUiA).

Recollim les seves declaracions a elBaix.cat:

Rafael Mayoral, diputat provinent de Podemos a la cambra baixa espanyola, va venir des de Madrid per reivindicar el dret de la comunitat a conviure amb uns preus assequibles d’habitatge. “El dictàmen de les Nacions Unides que condemna Espanya per un desnonament forçós, on no es va tenir en compte la seva situació de vulnerabilitat de l’afectat, obliga l’Estat Espanyol a modificar la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) per respectar els drets humans” apuntava Mayoral, referint-se a la llei que regeix la política sobre els lloguers actual, modificada per últim cop pel Partit Popular l’any 2013.

També va destacar que l’argument empresarial argüit per la propietàtaria de voler ajustar-se als “preus de mercat” és “una broma”. El membre de Podemos recalvava que això suposa un “eufemisme” per referir-se a un “monopoli dels fons voltors sobre el negoci del lloguer” que acabarà inflant “una nova bombolla” que es farà insuportable. Tot això, que suposa “ficar la mà a la butxaca de la gent treballadora”, és possible gràcies a que és “una necessitat bàsica” i a que “l’Estat no compleix amb les seves obligacions”.

Xavier Domènech, per la seva part, que ha estat membre tant del Congrés com del Parlament, ha destacat la iniciativa presentada per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) que proposa canviar la LAU i que s’haurà de votar al Congrés i de la que espera que “generi majories”. Assegurant que el seu grup la recolzaria, va afegir que “s’haurà de veure que fan altres partits”, en una referència velada al PSOE.

Tot i així, no va escatimar a l’hora d’assenyalar mancances en la gestió de l’habitatge des de la Generalitat. Segons el líder d’en Comú Podem, “és una qüestió de prioritats que el govern català ha demostrat no tenir”, per comprovar-ho, diu “només cal veure com l’ajuntament de Barcelona inverteix 4 vegades més que la Generalitat en polítiques d’habitatge”.

Segons Julio Jiménez, el portaveu de l’associació de veïns, el congressista Joan Tardà, que va haver de marxar ràpidament per un altre compromís a Esparreguera, els va traslladar “un sentiment de suport total a les reivindicacions de la comunitat”. De la mateixa manera, i reconeixent unes competències limitades, va comprometre’s a “lluitar per una política d’habitatge més justa” sempre i quan ho permetin les majories de la cambra on hi participa. Una referència clara al pes de Ciudadanos i el PP al Congrés i les seves reticències a les polítiques socials d’habitatge.

Així mateix, segons ens informava Pere Àngel Montserrat, portaveu municipal del grup convergent a Sant Joan Despí, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, a través del seu secretari general, s’havia interessat pel cas de les famílies de Sant Joan Despí. Estudiat el cas, va confirmar que “legalment la situació és complicada” però que es buscaria la “força mediadora” com a eina per trobar una solució adequada tant per als veïns com per a l’empresa.

L’alcalde de la ciutat, Antoni Poveda, va reconèixer que, tot i haver evolucionat en les propostes inicials, “encara queda un llarg procés” que es va iniciar tan sols fa tres setmanes i del que s’espera “que hi hagi més avenços que acostin les dues parts”. Si bé va confessar que els preus signats del lloguer ara fa 5 anys estaven “per sota del preu de mercat”, l’increment de l’IPC en aquest període ha estat molt baix i, per tant, no es pot aplicar una “pujada tan agosarada”.

A la reunió que va mantenir amb els veïns que els finalitza pròximament el contracte va demanar tranquil·litat i va aclarir que “ningú serà expulsat del seu pis mentre continuïn les negociacions”. De moment, insistia Poveda, l’Ajuntament s’està fent càrrec “del problema actual més important de la ciutat” i buscant una solució satisfactòria per tothom, però “especialment pels veïns”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here