Una vaga més al Baix Llobregat. Els equips de l’Organisme de Gestió de l’Agència Tributària (ORGT) de la Diputació de Barcelona han iniciat una revindicació que, durant un dia a la setmana, farà que aturin la seva feina per protestar contra els “incompliments” dels acords per equiparar sous i valorar la tasca dels treballadors. La vaga va iniciar-se el passat divendres 13 i a la nostra comarca afecta a les diverses oficines que es reparteixen pel Baix Llobregat.

Quins efectes pot tenir aquesta vaga?

Tal i com informa Comissions Obreres (CCOO) – i recolza UGT -, els principals serveis afectats seran els de recaptació i gestió que la diputació barcelonina ofereix als municipis, així com els tributs de Catalunya. En el cas de Sant Feliu, l’ajuntament va informar que s’acomplirien els serveis mínims, assegurant així que hi hauria una persona treballant els dies de vaga. D’aquesta manera, “l’espera per fer els tràmits resultarà superior a la d’un dia normal”.

Les ORGT s’encarreguen de liquidar i recaptar els impostos sobre bens immobles, activitats econòmiques o costruccions i obres, d’una banda, i les multes de trànsit i les taxes especials segons l’ordenament municipal, d’una altra. A més, són un dels cabdals de la prestació d’informació al ciutadà sobre assistència en autoliquidacions i declaracions tributàries, així com en els deures fiscals del seu ajuntament.

Per què sorgeix exactament la vaga?

Segons denuncia CCOO, convocant de l’aturada laboral, els darrers anys s’ha reclamat el reconeixement professional i econòmic de la plantilla sense resultats efectius. El 2014, amb una tancada a la seu de la ORGT de la Diputació de Barcelona es va reclamar equiparar les condicions laborals dels treballadors de gestió tributària a les de la resta de la Diputació. Aquell episodi es va saldar amb un acord després de 10 dies de protesta en que es prometia un procés de “valoració del treball” i una “equiparació parcial” que, tot plegat, havia de quedar enllestit el gener de 2017.

Ara bé, segons els convocants de la vaga, això no s’ha confirmat i s’ha evidenciat un “incompliment paulatí” que queda molt lluny d’allò promès. S’acusa, per tant, a la diputació d’una “manca de voluntat política” per solucionar les altes taxes d’interinitat, la garantia del servei de recaptació o, fins i tot, la manca de seguretat a les oficines d’atenció presencial. Aquest últim punt és especialment greu, ja que denuncien que es “produeixen situacions de violència ocupacional que posen en perill l’integritat física de les persones”.

En paraules de Merche Paredes, delegada de la Junta de Personal de Comissions Obreres i treballadora de l’ORGT, a elBaix.cat, aquesta reivindicació corre pressa perquè han arribat a patir “empentes als companys i cops al mobiliari”. Per aquest motiu es reclama un pla integral que involucri també un redisseny de les oficines, separant les zones d’espera de les d’atenció directa.

A més, posant de relleu la parsimònia en les negociacions, Paredes recorda han passat anys i no s’ha avançat en res destacable. De fet, a pocs dies de l’inici de la vaga, els van adjudicar un nou interlocutor per negociar. “Continua faltant una anàlisi i valoració de les nostres tasques, que estan estipulades comadministració normal’ quan duem a terme gestions i tributacions molt més complexes del que pertocaria al nostre càrrec” resumia.

Les següents jornades de vaga estan previstes pels dies 20 i 26 d’abril, així com pel 4 de maig i afectaran a les seccions del Baix Llobregat, però també a les de Barcelona, Badalona, Cerdanyola, Granollers, Manresa, Mataró, Vic i Vilafranca del Penedès. En total, 650 treballadores i treballadors repartits per prop de 100 oficines.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here