Els grups parlamentaris d’ERC, PSC, CatEPC i la CUP han anunciat que a finals de setmana registraran una proposta de resolució al Parlament en què demanaran que Aena inclogui en el plec de la concessió del lot 22 de l’Aeroport del Prat, mantenir les condicions laborals dels treballadors de restauració de la infraestructura

Ho han anunciat en roda de premsa els diputats Jordi Albert (ERC), Pol Gibert (PSC), Yolanda Lopez (CatECP) i Vidal Aragonés (CUP), que ha aclarit que també van mantenir una reunió amb membres de JxCat i ERC per sumar-se a la iniciativa i que aquests últims van proposar afegits a la proposta: “Sortirà endavant al Parlament”.

Els 420 treballadors d’hostaleria de l’Aeroport del Prat de Barcelona, ​​porten 26 dies en vaga indefinida per defensar la seva ocupació i les seves condicions socials i econòmiques, i els grups parlamentaris exigeixen que aquests drets siguin inclosos en els plecs que Aena signarà amb les empreses adjudicatàries.

El representant dels treballadors Jordi Pérez ha explicat que les empreses adjudicatàries “no reconeixen al comitè d’empresa triat legítimament pels treballadors, i volen aplicar condicions molt per sota del conveni de restauració de Catalunya”, anul·lant drets aconseguits durant més de 40 anys.

Pérez assegura que AENA “no es fa responsable de la situació” argumentant que el que fan és llogar els espais a les empreses i aquestes són les que posen les condicions, considera que les licitacions encara no s’han signat i que hi ha temps perquè la empresa -participada pel Ministeri d’Foment- recapaciti, tot i que preparen altres mesures si el 8 de maig entren en vigor.

Els grups parlamentaris han demanat frenar aquesta licitació que “precaritza les condicions dels treballadors” i consideren que la lluita dels empleats del Lot 22 és la de tots els treballadors.

López ha afirmat que Aena no es pot desentendre de la situació perquè és la que ha fet “ofertes temeràries per aconseguir beneficis a costa de les condicions dels treballadors, perquè si no, no podrien fer-les” i demana que es faci una oferta de licitació seriosa.

Gibert ha recordat que Aena ha aconseguit beneficis rècord de 1.000 milions d’euros i que la meitat d’ells van a l’Estat, per això critica que des del Ministeri de Foment s’estigui “precaritzant el servei públic, cosa que respon un model en el qual el PP se sent a gust “.

Albert ha lamentat que la competència de l’Aeroport sigui l’Estat i no de Catalunya, i ha criticat una licitació “molt mal pensada i mal configurada o molt ben pensada i ben configurada pels neoliberals que governen a Madrid”.

Aragonès ha explicat que es tracta d’una qüestió de sobiranies perquè qui decideix no és una representació política dels catalans, sino Foment, ha criticat que les infraestructures bàsiques es dirigeixin des de Madrid, i ha retret a Aena que busqui “repartir els beneficis de les empreses que generen els treballadors aportant un servei de qualitat amb la seva professionalitat “.

El suport sindical

Des de CCOO i UGT han traslladat al President d’AENA, els quatre punts que ha aprovat l’assemblea de treballadors i treballadores que permetrien desconvocar la vaga:

– Compromís de les empreses adjudicatàries de procedir al repartiment de les treballadores i els treballadors utilitzant criteris racionals i amb la participació del Comitè d’empresa.

– Manteniment dels drets de representació dels treballadors que siguin subrogats, en els termes establerts en l’Art. 64 del vigent Acord Laboral Estatal d’Hostaleria (V ALEH), així com els de els representants que no canvien d’empresa i per consegüents no es veuen afectats per subrogació.

– Aplicació en totes les empreses del Conveni d’Hostaleria de Catalunya i no convenis d’empresa que suposen un perjudici econòmic i social per als treballadors i treballadores podent implicar, a més, una competència deslleial entre empreses.

– Manteniment dels acords de millora i pactes aconseguits (complement de servei i percentatge de participació en vendes) en l’empresa Pans-Food amb el comitè d’empresa.

Esperen que el Ministeri de Foment i el gestor aeroportuari AENA assumeixin el compromís de garantir les condicions laborals dels treballadors, i per a això demanen al President d’AENA que s’assegui a negociar amb tots els actors implicats, tant a empreses concessionàries com a representants dels treballadors i treballadores per garantir el compliment dels punts esmentats.

CCOO i UGT deixen constància en un comunicat del seu suport i solidaritat amb els 420 treballadors i treballadores de l’Hostaleria de l’aeroport del Prat, que a dia d’avui, continuen en vaga des del passat 24 de març “per defensar la seva ocupació i les seves condicions socials i econòmiques”.

Font: Europa Press i www.ccoo.cat

Imatge: @Esquerra_ERC

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here