De fora vindrà qui de casa ens treurà, diu el refranyer català.

I així es podria aplicar a la guia de meravelles que l’Ireneu Castillo, hospitalenc, ha vingut a presentar amb les 1001 Curiositats del Baix Llobregat i l’Hospitalet. Un escriptor políticament forani a la comarca que, després d’anys acumulats de coneixement i activisme pel patrimoni de proximitat, ens ve a treure de casa amb un compendi de secrets mal guardats i paratges per gaudir. Si bé la separació entre municipi i comarca ha estat política i a destemps, el llibre s’encarrega de recordar els lligams d’obvietat meridiana.

Per què TV3 es va instaurar a Sant Joan Despí? Quina raó estratègica va motivar la presència de tribus iberes a la comarca el segle VI aC? Com va evolucionar el manicomi de Sant Boi? Quin ball a Martorell es va arribar a fer amb vestimenta tirolesa? Qui és el baixllobregatí de vida eterna?

Totes les respostes en micro-departaments de cultura que tal com inicies, acabes. Brevetat i rigurositat històrica de la mà, sense trontollar. Més de 200 pàgines de salts a ritme de fagocitat encuriosida. El llibre, buscant ordre, organitza els apunts entre l’entorn geogràfic, la història de la comarca i l’entorn humà, on tot s’hi val.

Si bé no estaria de més una edició gràfica més llampant, menys semblant a un llibre de receptes de cuina dels anys 90, l’efectivitat és el seu fort. Els títols són sobris, les frases buides d’opinió i la informació brulla sense estridències i despulla la comarca amb una feina d’hemeroteca al darrere que impressiona. Hi ha un truc, que és mirar les referències bibliogràfiques, i en aquesta ocasió s’enfilen cap a la setantena de documents consultats.

La història de la comarca marca el compàs del relat i viatja dels íbers a les edificacions modernes, com l’edifici Walden encarregat a la família Bofill. Es balla de la tradició arquetípica dels Miquelets d’Olesa a l’eixelebrada cursa de Karts amb coixinets de Sant Just Desvern, susceptible de ser protagonista en més d’una lesió.

I al mig de tot, com a vèrtebra intocable, el riu Llobregat. Motiu d’erosió temporal, d’influència econòmica, pasiatgística i social. Castillo ho aplega tot en un “riu de pedigrí mediterrani passional i impredictible, que vertebra de nord a sud, pel bo i el dolent”. Roger Lloret, a càrrec del pròleg, veu l’aposta i l’apuja: “és una universitat gratuïta on hi estan representades totes les facultats del coneixement”.

A tot aixo, cal recalcar que les 1001 curiositats baixen d’un format consolidat que arriba a la comarca entre bombos i platerets. Aquests llibres sempre editats per l’Arca han trepitjat ja l’Empordà, els Pirineus, Osona, el Maresme, la Costa Brava i el Gironès, i esclar, faltava la cirereta – recurs especial de la comarca – a posar per Ireneu Castillo amb el Baix Llobregat i l’Hospitalet.

En definitiva, un mar de dades i anècdotes pròximes que més que ocupar saber, ocuparan converses de taules baixllobregatines, llum a treballs acadèmics i honor al maldestre pas del temps. Ireneu Castillo grata, punxa i elabora un mapa atemporal de la importància del Baix Llobregat, les seves persones i el seu espai.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here