La Fira de Primavera és a punt de començar i l’Ajuntament de Martorell ha confeccionat una programació que atorga protagonisme a les activitats culturals i tradicionals

La gala del 43è Premi Vila de Martorell; la 7a representació de la Llegenda del pont del Diable; la jornada castellera; la Nit de les Bèsties o el Piromusical en seran alguns dels més destacats. En paral·lel, hi haurà concerts, teatre, portes obertes al patrimoni, dansa, gastronomia, motor, cultura tradicional i activitats esportives.

Després de la Fira del Llibre de Sant Jordi, arriba el torn de la Fira de Primavera. Una cita que, com marca la tradició, s’encaixa al voltant del diumenge més proper al dia de Sant Marc (25 d’abril) i que clava profundes arrels a la nostra població des del segle XV. “Una part de l’essència comercial i artesana d’aleshores es manté, però la vessant cultural i tradicional ha guanyat molt de pes amb els anys”, subratlla el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral.

Malgrat que ja fa dies que se celebren alguns dels 73 esdeveniments de la Fira de Primavera, el gruix comença divendres amb una de les grans cites culturals de l’any: la gala del Premi Vila, a El Progrés (21.00h). “La presentarà la periodista martorellenca Cristina Solias, tindrà color i llum i volem que sigui cada cop més participativa”, destaca Corral.

Una hora abans, a l’Enrajolada, el periodista martorellenc Miquel Sabe pronunciarà el pregó de Fira, acompanyat de Pilar Rahola. “Serà una conversa molt distreta i desenfada, on farem referència als 10 segles d’existència del mercat a Martorell”, explica el periodista del programa Preguntes Freqüents de TV3, per a qui “fer aquest pregó és tota una responsabilitat i pressió afegida. Em fa molta il·lusió, perquè tot i que fa anys que no visc a Martorell, intento no perdre’m la Fira, El Roser o la Festa Major”.

A la nit (23.00h), Ca n’Oliveras serà el territori dels melòmans dels anys 80, amb tributs musicals a formacions com Héroes del Silencio, El Último de la Fila o Mecano.

7a Llegenda del pont del Diable

L’activitat cultural de dissabte té com a activitat estrella la 7a representació de la Llegenda del pont del Diable (en doble sessió, a les 21.30 i a les 22.30h) que, com apunta Corral, “cada any inclou alguna de les diferents composicions artístiques. Aquest any serà molt visual i sonora”.

Una cercavila de les figures festives portarà el públic fins a l’entorn del mític pont, en el que també es desplegarà la 4a Fira Gastronòmica i l’espectacle de la compositora i creadora Clara Peya (23.00h). En un altre punt, a Ca n’Oliveras, el Calamar Fest amb sessions dels DJ locals arrencarà a les 23.30h. De l’oferta cultural de diumenge, Corral posa l’accent “en la jornada castellera de les 18.30h a la plaça de la Vila i que enguany fomenta la inclusió, la II Festa Bastonera i La Nit de les Bèsties”.

Fira de l’Artesania i de la Pagesia

Tant dissabte com diumenge, La Vila s’omplirà de parades amb la Fira de l’Artesania, que organitza la Regidoria de Promoció Econòmica, Comerç, Turisme, Règim Interior i Noves Tecnologies. El regidor, Lluís Amat, destaca que, de 10.00 a 20.00h, “la Fira de l’Artesania comptarà amb una selecció de 45 parades molt variades per tal de satisfer els gustos de tothom, entre la plaça del portal d’Anoia i el carrer d’Anselm Clavé”. En paral·lel, apunta una novetat: “dissabte també portarem la Fira de la Pagesia a la plaça de l’Església, en el mateix horari”.

Aquestes fires s’envoltaran dissabte i diumenge d’activitats lúdiques i familiars: visites teatralitzades i portes obertes als espais museístics, jocs i tallers per a petits i grans, exposicions, activitats tradicionals, moda, gastronomia, sardanes i puntes de coixí. A més, hi haurà portes obertes a l’Ajuntament de Martorell i a El Círcol els dos dies -de 10.00 a 14.00h-, i s’organitzarà a la plaça de la Vila el taller Munta la teva flor, a càrrec de treballadors del Centre Ocupacional de Can Serra.

El Piromusical, punt i final

La Fira tancarà portes el dilluns 30 d’abril. Al matí se celebrarà la Fira de la Música i l’espectacle Tututs! a El Progrés, i a la tarda el concert de la soprano de Martorell Alba Fernández a l’Auditori (19.00h) -dedicat al compositor local Leandre Sunyer en el 130è aniversari del seu naixement-. Quan hagi enfosquit, pels volts de les 21.30h, arrencarà el Piromusical. Enguany, l’espectacle de focs artificials s’inspirarà en les composicions de Joan Cererols i recrearà peces musicals que han perdurat en el temps.

Font: Ajuntament de Martorell

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here