Centenars de persones es van congregar aquest dijous, davant de les portes dels ajuntaments d’arreu de la comarca, per expressar la seva “indignació i repulsa” per la sentència a “La Manada”, que condemna a cinc joves a nou anys de presó per abús sexual però els absol d’agressió i violació

En algunes localitats, l’acte es va celebrar a les 19 hores, per no interferir en el normal desenvolupament dels plens que s’estaven celebrant en alguns municipis. En d’altres, els representants polítics van aturar les sessions plenàries durant una estona i van baixar a la places per sumar-se a la concentració convocada arreu pels col·lectius feministes.

A Gavà, localitat on es va aturar una estona el Ple, l’alcaldessa Raquel Sánchez expressava la seva “tristesa infinita per aquesta resolució judicial en un cas dramàtic i escandalós, i un procés que ens ha posat els pèls de punta. Hem vist com s’ha qüestionat la víctima pel fet de ser violada per 5 homes”.

Segons Sánchez, es tracta “d’una sentència inadmissible que s’ha de rectificar. Portem molts anys de lluita reivindicant els nostres drets i no podem fer passos enrere perquè entre d’altres coses estem enviant un perillós missatge: que les agressions sexuals a les dones queden impunes”. L’Alcaldessa va encoratjar a “sumar-nos a les accions convocades per entitats i partits, siguin del color que siguin, com ja vam fer el 8 de març, per posar de manifest que això és intolerable. Nosaltres sí que creiem a la víctima. Nosaltres som la seva manada”.

La qui va ser regidora de la dona a l’Ajuntament gavanenc i membre del col·lectiu feminista de la ciutat, Carmen León, també va expressar la seva “indignació” perquè “això no és justícia, ni és res” i suposa “un clar retrocés als molts anys de lluita als drets conquerits”.Una altra coneguda activista local, Margarita Roca, subratllava que “és lamentable que la dona que denuncia sigui, a sobre, assenyalada” i assegurava que “la veu del jutge no pot ser sagrada”. També creu que “cal treballar el respecte des de l’àmbit educatiu i ja a la infància”.

Finalment, Vicenç Gil, integrant de l’ONG Accede, assegurava que “com a home, cal que tots siguem més actius a l’hora de combatre les actituds i mentalitats masclistes” i que “vista aquesta, i altres sentències recents, queda clar que la legalitat no sempre és justa”. Un jove assistent també es va adreçar als presents per assegurar que aquests fets demostren que “queda molta lluita” i que “les dones no podem callar”.

També a Cornellà, a les 19.30 hores, hi va haver una concentració de rebuig a la sentència del cas de “La Manada”, davant de l’Ajuntament (plaça de l’Església), i també es va aturar el ple per donar suport a aquesta convocatòria, convidant a a tota la ciutadania que s’hi volgués sumar.

L’Ajuntament de Cornellà, en sessió plenària, i amb l’acord de tots els grups municipals, va aprovar una moció manifestant el seu rebuig a la sentència que condemna a només 9 anys de presó els cinc membres del grup conegut com ‘La Manada’ pels fets ocorreguts a Pamplona durant els Sanfermines de l’any 2016.

La sentència dictada per l’Audiència de Navarra determina que els fets van constituir un abús sexual continuat, desestimant tant el delicte de violació com el d’agressió sexual, entre d’altres, que plantejaven la Fiscalia i l’acusació particular. La víctima va ser una noia de 18 anys que va denunciar que havia estat intimidada pels cinc encausats per tal de mantenir sexe en grup, i violada per tots ells en un portal de la capital navarresa.

La sentència va aixecar immediatament molta controvèrsia i indignació a nivell polític i ciutadà, tant als carrers com a les xarxes socials, i arreu del territori. Cal subratllar especialment les mobilitzacions online amb els missatges #NoesNO, #YoSiTeCreo o #ManadaSomosTodas, ja que la visió dels fets plantejada per la defensa de la “La Manada”, banalitza la violència sexual i qüestiona la credibilitat de la víctima.

L’Ajuntament de Cornellà va plantejar que el missatge que es dóna a la societat amb aquesta sentència és molt perillós, encara que sigui susceptible de ser rectificada en instàncies judicials superiors. “Considerar els fets només un abús sexual, sense valorar cap element de violència ni d’intimidació, projecta una greu inseguretat per a totes les dones i noies del nostre país”.

Per últim acabem el nostre recorregut a la capital del Baix Llobregat, Sant Feliu. La concentració es va fer immediatament abans del Ple municipal, a les 19 hores, també a la Plaça de la Vila. La ex regidora i membre del Casal de la Dona de Sant Feliu, Mercè Fernàndez, va llegir un manifest de rebuig a la sentència, i el moviment feminista de Sant Feliu va tenir veu també expressant la seva indignació davant “una justicia patriarcal. Ni catalana, ni espanyola, ni d’enlloc. Patriarcal!”.

El Manifest, que després es va convertir en moció d’urgència i va ser aprovat pel Ple municipal, considera jurídicament aberrant i pròpia d’una justícia amb un fort component patriarcal, ja que la sentència de l’Audiència Provincial de Navarra considera que els integrants de “La Manada” són culpables d’abús, però no d’agressió sexual, tot i el reconeixement explícit a que és un acte contra la llibertat sexual, i per tant, nega que hi hagi hagut violència ni intimidació.

“El Codi Penal tipifica els delictes d’abús sexual i agressió sexual de forma diferenciada i aquesta és la perversió d’origen que ha propiciat aquesta aberrant sentència. Si la justícia ha de considerar com a fets rellevants davant d’una violació que no oferir resistència o no haver dit no és consentir ser violada, quin és el missatge que estem donant a les dones i nenes?”, sentencia el document; que demana, entre d’altres mesures, l’abolició del supòsit d’abús sexual del Codi Penal, ja que “afavoreix la impunitat dels delictes i atempta contra la seguretat i els drets de les dones”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here