Les persones participants es van anar passant les setze fotografies des de Collbató fins al cim del Cavall Bernat

Més de 3.500 persones van participar aquest dissabte al matí a la cadena humana organitzada per la Crida per la Llibertat per reclamar l’alliberament dels “presos i els exiliats polítics”. A les deu del matí, un total de setze fotografies amb les cares dels Jordis, els set polítics que es troben empresonats i els set que es troben a l’estranger, van sortir des de la plaça de l’Església de Collbató (Baix Llobregat) per iniciar un recorregut de 8 quilòmetres amb un desnivell positiu de 650 metres fins al cim del Cavall Bernat, a Montserrat.

Amb el lema Faran el cim, l’arrencada de la cadena humana va estar precedida d’un acte de suport als polítics que es troben a la presó i a l’estranger amb una actuació dels Falcons de Barcelona i els parlaments d’alguns dels familiars. Una de les persones que va parlar va ser Laura Masvidal, parella de Joaquim Forn, que va agraïr les mostres de suport rebudes i va celebrar actes com el d’aquest dissabte a Montserrat perquè representen valors com “l’esforç, la transversalitat, la col·laboració i la confiança” i va comparar l’acció amb la construcció d’un castell: “amb confiança i col·laboració, des de baix i fins a dalt, és la manera d’assolir el cim”.

Prèviament, persones de l’organització van llegir una carta elaborada pel “Govern a l’exili” en la qual van agraïr els actes de suport “als presos i exiliats” i van apuntar que “l’escalf és imprescindible per mantenir la força intacta”. A més, un representat d’Òmnium també va llegir una carta elaborada per Jordi Cuixart des de la presó en què manifestava “no tingueu cap dubte, som aquí amb vosaltres com un sol poble. Més units que mai, amb més energia i més il·lusió que mai. Sempre amunt, sempre endavant”.

Alhora, diversos polítics i líders independentistes que es troben a la presó i a l’estranger també van enviar missatges a través de les xarxes socials agraint la cadena humana. Jordi Sànchez va fer una piulada on va assegurar: “Avui seré a Montserrat amb els altres presos polítics. Gràcies a l’esforç de tanta gent que des de Collbató ens ajudareu a escalar. Fent equip guanyarem la llibertat. Llum als ulls i força al braç!”. De la seva banda, Jordi Turull va enviar el missatge: “Junts tocarem el cim de la Llibertat. Gràcies per tant. Sou gegants!”; mentre que Joaquim Forn va piular que li fa “moltíssima il·lusió” la iniciativa perquè “pujar a Montserrat de la mà de tots vosaltres uneix l’espiritualitat, l’amor a la muntanya i al país”.

La portaveu de Crida per la Llibertat -entitat organitzadora de la cadena humana-, Núria Camps, va relatar que l’activitat vol ser un “acte reivindicatiu per demanar la llibertat dels presos i del govern a l’exili”. Camps va reivindicar el pacifisme dels actes que s’estan organitzant “en un moment en què s’està criminalitzant el moviment independentista”. “Aquí hi ha nens, famílies, gent gran … que van tots de la mà amb els presos i exiliats”, va destacar Camps, que va voler subratllar també la “base popular tant forta” que té el moviment independentista.

De la seva banda, el diputat de JxCat Eduard Pujol, que també va ser present al tret de sortida de la cadena humana, va dir que són molt importants actes com el de Montserrat perquè “una cosa és l’acció política i una altra l’acció simbòlica, que en aquests moments pesa molt”. “És molt important trobar mirades de complicitat, agafar-te de la mà de gent que veu com tu que és una enorme injustícia que hi hagi bona gent a la presó”, va destacar Pujol, que també va donar importància al “simbolisme” de Montserrat. El diputat també creu que aquest tipus d’accions “arriben” als polítics que es troben a la presó i a l’estranger.

Al voltant de dos quarts d’onze va arrencar pròpiament la cadena humana des de la plaça de l’Església de Collbató. Els familiars dels presos van començar a fer circular de mà en mà les setze fotografies dels polítics i líders independentistes que es troben empresonats i dels que estan a l’estranger. El recorregut suma un total de vuit quilòmetres i un desnivell positiu d’uns 650 metres. El punt final de la cadena humana va ser el cim del Cavall Bernat, un tram reservat per a bombers i escaladors de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya per les dificultats d’accedir-hi. L’agulla del Cavall Bernat està presidida per un gran llaç de color groc.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here