Els cirerers del Baix Llobregat ja tenen el vestit de gala escollit, penjat de l’armari i a punt per encabir-s’hi. Amb l’esclat de la primavera, la comarca es prepara per rendir homenatge a la seva fruita reina i els principals pobles productors enllesteixen les seves “segones festes majors”. Ens ho explica Isidre Sierra, l’alcalde de Sant Climent de Llobregat, l’escenari on arribarà la primera celebració de la regió: la 42a Exposició de Cireres, del 18 al 20 de maig.

Han passat més de quatre dècades des d’aquella protesta en forma de celebració per negar-s’hi a la imposició d’un cementiri comarcal al petit municipi. Des d’aquell 1976, amb la primera exposició de cireres amb caire reivindicatiu, el poble baixllobregatí ha fet de la seva festa tota una entitat en constant superació. Així ho explica Ireneu Castillo al llibre 1001 Curiositats del Baix Llobregat i l’Hospitalet.

I així ens ho confirma l’alcalde, que si se li pregunta per alguna de les més de 30 activitats organitzades per aquells dies, respon com si fos un concurs, el seu preferit. S’ho sap tot. “Dissabte a les 12, a la plaça de la Vila, es farà el joc de l’oca gegant a càrrec d’Animació Rubies”. “Diumenge, al Casal de Cultura, les corals infantils Estol i Diapasó interpretaran un especial de Disney. I serà a dos quarts de sis”. I així successivament. La passió climentona li brulla i aquesta edició, entre d’altres valors, celebra una nova vessant solidària.

Als principals actes i durant tota l’exposició a Sant Climent s’hi podrà trobar la “cirera solidària”. Pagues un euro, tastes la cirera autòctona i col·labores amb la investigació pel càncer infantil. És una iniciativa que involucra a l’associació Pulseras Candela i que anirà destinada íntegrament a l’hospital de Sant Joan de Déu i a la recerca per combatre aquesta malaltia minoritària.

També serà l’estrena de la secció del Ball de Bastons, una colla novell que tindrà el seu moment de glòria el matí de dissabte, amb el seguici inaugural i el cercavila posterior. Serà el segon cop que s’hi presenten en públic, després de les bones crítiques rebudes a la primera actuació, al novembre, quan van omplir la plaça de la Vila de persones. Aquesta aventura, que va nèixer al setembre, “ha passat de ser una idea esbojarrada a una realitat fantàstica” ens explica la Marina Sierra, la cap de colla. I de regal, ens avisa que hi haurà un nou ball a estrenar per la festa de la cirera.

Un ball, així en genèric, que serà primordial a Sant Climent. Si la cirera és la protagonista indiscutible, la dansa és la seva camarada de segona instància. Ara el ball del Patatuf, ara el de Gitanes i Gegants, ara els dels Cireraires. I els de saló. I els tallers de ball llatí i country. I, per suposat, el dels joves, improvisat i nocturn, sota les ordres musicals de DJ Mariano, de Pro-Sound.

I és que la festa climentona, així com la cirera, ho aprofita tot. Dels pinyols del fruit es fa un concurs per veure qui l’escup més lluny i dels gustos multi-formes de la cirera es poden fer tant com ens doni la imaginació. Això demostrarà el Gerard Solís, xef del restaurant El Racó, que presentarà un postre solidari i com fer-lo, en directe: cirera farcida de tiramisú. Ara bé, els qui vulguin provar la consolidada oferta culinària vinculada al fruit de moda hauran d’estar molt àgils. “Ens passem més temps dient que no hi ha taula que agafant gent” resumeix Solís.

Sierra, per la seva banda, celebra que siguin unes festes amb una ferma vocació per arribar “a tots els membre de la família”. Un tarannà que es manté amb l’aposta per mantenir els triomfs dels darrers anys, com el concurs del joc de taula ‘Carcassone de les cireres’. Un dels organitzadors, Albert Salud, celebra que les dues primeres edicions “van funcionar molt bé”, i recorda que “tant els jugadors experts com el públic genèric s’hi apropava” i s’alternava la competició amb explicacions del famós joc de taula per a novells.

Tot plegat, una festa en majúscules que enguany s’ha avançat per no trepitjar-se amb la resta de celebracions del món proper de la cirera. Tindrà un doble inici. D’una banda, el joiós, amb un correfoc divendres, i de l’altra, el solemne, amb la presència de Meritxell Budó, vicepresidenta de la Diputació de Barcelona, el dissabte. Però el que encara no sabem és si el temps es comportarà bé i, ja que ha regat amb generositat els arbres aquesta primavera, ara deixi compartir els seus fruits sense sotracs ni paraigües.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here