Ja podeu consultar tots els títols de la tercera cita de La Mostra de CineBaix, que començarà la setmana vinent

L’Àfrica del passat, present i futur, així com el seu llegat arreu del món: aquest és el focus del Cicle de Cinema Africà, el primer que es celebra en el marc de la 13a edició de La Mostra de Cinema Internacional del Baix Llobregat.

Un total de 13 pel·lícules composen l’heterogènia programació d’aquesta ineludible cita, on conviuen les històries tant dels africans que encara pateixen les conseqüències del colonialisme agressiu del segle XX i els conflictes bèl·lics contemporanis com de comunitats externes com l’afroamericana. Pel·lícules que van del documental a l’animació, i d’allà a la ficció més fantasiosa.

Tot i que la indústria cinematogràfica africana no és abundant, la programació del cicle combina les produccions estrangeres amb els productes del continent, que mostren el seu immens potencial malgrat la manca de recursos.

Del 24 al 28 de maig es podrà gaudir de totes les següents pel·lícules, dins del Cicle de Cinema Africà que es celebra a les instal·lacions de CineBaix. Ja pots comprar les entrades a través de la plataforma Entradium o visitant les seves taquilles de Sant Feliu de Llobregat.

La inauguració anirà a càrrec de No soy una bruja de Rungano Nyoni, un retrat de l’encara vigent tradició de marginar a certes dones, acusades de bruixeria, i convertir-les no només en treballadores forçades, sinó també en atracció turística. Guanyadora del BAFTA a Millor Debut britànic, però amb una cineasta nascuda a Zàmbia, la pel·lícula té una mirada plena d’ironia i crítica cap a aquest aspecte de la cultura, que sembla extret d’una altra època.

De títol similar, però argument completament diferent, trobem No soy tu negro de Raoul Peck, un documental guanyador de l’Oscar que parla de les tensions racials als Estats Units a través de les veus d’alguns dels líders més venerats de la comunitat afroamericana. Amb la projecció d’aquesta pel·lícula el divendres 25 de maig parlarem amb Laura Huerga de l’anticolonialisme i la cultura i llengües minoritzades al continent africà. A aquest tema s’uneix El nacimiento de una nación de Nate Parker, un fals remake de la pel·lícula clàssica de Griffith que canvia de perspectiva i mostra la lluita del poble afroamericà al segle XIX per millorar les seves condicions de vida. Dues pel·lícules per reflexionar sobre el país més influent del món i les seves relacions encara injustes entre els membres de la seva comunitat.

El feminisme i el paper de les dones serà altra de les temàtiques principals del cicle. L’esdeveniment central serà la projecció de El viaje de Khadija, un documental de Tarik El Idrissi sobre una noia i els seus conflictes amb el seu poble natal al Marroc, i la posterior conferència amb la protagonista de la pel·lícula, Khadija al Mourabit, que ens parlarà d’identitat, feminisme i la lluita contra el masclisme. En aquesta línia, trobem a la programació altres documentals com Mama Colonel de Dieudo Hamadi, sobre una dona coronel a la República Democràtica del Congo, i films de ficció -amb base de realitat- com l’esmentada No soy una bruja.

D’altra banda trobarem un altre gran focus: la infància. Al terreny de l’animació veurem Liyana, una aclamada història de fantasia i somnis infantils, i Zarafa, amb les aventures d’un nen i d’una girafa que donen la volta al món intentant tornar a casa. Ja amb imatge real tindrem l’emocionant Supa modo de Likarion Wainaina, sobre una nena que lluita contra la malaltia i somnia amb ser una superheroïna, i La herida de John Trengove, que retrata una relació homosexual de dos joves en un context poc amable amb altres identitats sexuals.

La programació es completa amb una mirada a la situació actual, on s’aprecien les conseqüències del colonialisme i l’agressivitat del capitalisme modern. Ho veurem amb les pel·lícules CC1682 de David Reznak, un documental que evidencia els defectes del capitalisme; Gurumbé. Canciones de tu memoria negra de Miguel Ángel Rosales, una crònica de la història de l’esclavitud africana (i amb la que aprofitarem per parlar dels Negrers i esclaus a Barcelona amb els escriptors Lizbeth J. Chaviano Pérez i Eloy Martín Corrales; Wulú de Daouda Coulibaly, la història d’un jove que ha de buscar-se la vida entre la misèria que l’envolta; i Una temporada en Francia de Mahamat-Saleh Haroun, el relat d’un home al qui se l’ha denegat l’asil polític a França.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here