Fa mig any, durant la vaga general del 8 de novembre, uns veïns de Cervelló van sortir a penjar llaços grocs contra els empresonaments dels líders sobiranistes per, setmanes més tard, rebre una multa de 400€.

La raó, ocupar espais públics sense permís.
L’esclat de la notícia va propiciar un conflicte polític municipal entre Esquerra Republicana, que denunciava una “persecució a l’independentisme”, i el PSC-M’estimo Cervelló, que assegurava que la policia complia amb la llei. Mesos després, els veïns afectats acaben de veure denegades les seves al·legacions.

La Marta (nom i gènere ficticis i a l’atzar, per preservar la seva identitat), una de les ciutadanes afectades per la multa, critica en declaracions a elBaix.cat la poca tolerància de la policia i denuncia mentides en els informes sobre els fets. “Penjàvem llaços pels polítics empresonats i exiliats quan se’ns van apropar dos agents preguntant-nos si teníem permís per fer-ho i demanant-nos la identificació. Els vam dir que no teníem cap permís, vam parlar amb calma i vam marxar” assegura la veïna cervellonina. Una versió que contradiria el document policial que assegura que se’ls va demanar que, abans de marxar, retiressin els llaços penjats.

L’alcalde de la ciutat, el socialista José Ignacio Aparicio, dona recolzament a la versió policial i es desvincula de qualsevol acusació de pressió als cossos de seguretat des del govern local. El líder de l’oposició, Josep Ramon Mut (ERC), ho posa en dubte i etziba que aquesta normativa, que restringeix amb multes econòmiques l’ocupació de certs espais públics, no havia estat aplicada mai abans.

La Marta assegura que a Cervelló, al ser una població petita, si en algun altre cas es comet una infracció que vulneri alguna normativa sense ser-ne conscient, els policies acostumen afer un avís i a no prendre mesures econòmiques. I per tant, al veure un tracte diferent en la seva situació, que defineix com “demanar llibertat sense fer mal a ningú”, lamenta una “tolerància zero amb l’independentisme”.

Les al·legacions rebutjades feien una crida als drets bàsics de “participació i lliure expressió”, segons explica Mut. Encara i així, la resposta va ser la mateixa que el primer dia: si no existia permís per part de l’Ajuntament, es manté la multa.
Els veïns, per la seva banda, continuen recorrent la multa. En aquesta ocasió han presentat un recurs de reposició – una figura que té la potestat d’anul·lar les sancions econòmiques – que el govern de Cervelló decidirà si acaba acceptant.

De no prosperar, la Marta no es compromet a pagar la sanció de 400€. “No podem entendre que sigui un acte vandàlic penjar llaços grocs a una farola”, resumeix l’afectada. El recurs té una espera màxima per ser resolt d’un mes i serà llavors quan els sancionats prendran la decisió de què fer. En la mateixa situació de la Marta hi son tres ciutadans més, per col·locar llaços, i una dona, per haver penjat un cartell independentista.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here