Aquest Diumenge, tradicions i cultura popular catalana s’han donat cita en un nou Aplec de Bruguers, a la famosa ermita del mateix nom i que cada any organitzen els ajuntaments de Castelldefels i de Begues. Demà dilluns serà el torn de Sant Feliu i el seu Aplec de la Salut, el 22è que viurà aquesta ermita als peus de Collserola

L’Aplec de Bruguers (en curs)

Coincidint amb la celebració de la Segona Pasqua, els ajuntaments de Castelldefels i de Begues han organitzat conjuntament l’Aplec de Bruguers, una trobada de grups, associacions i entitats de cultura popular catalana d’ambdues ciutats baixllobregatines.

Enguany l’Aplec s’està celebrant aquest diumenge 20 de maig, des de les 10 hores, a l’Ermita de Bruguers.

Durant tot el dia hi ha hagut diferents activitats. La missa solemne, acompanyada per la Coral Margalló a les 10h; a les 10.45h, la Coral Montau de Begues i la Coral Marinada de Castelldefels, que han coprotagonitzat un concert coral; i a partir de les 12h, danses, balls tradicionals i actuació castellera: Colla gegantera de Castelldefels, Colla de Gegants de Begues , Ball de panderetes, Ball de cintes, ball de gitanes, Colla Jove de Bastoners, Colla infantil de Bastoners, Grallers de Toc de vent, Castellers de Castelldefels, Colla castellera Els Encantats de Begues i Grallers de Torrelles.

Ara s’està celebrant el dinar de germanor, una botifarrada amb montgetes per als participants, i a la tarda, a partir de les 16h, serà l’hora de la ballada de sardanes amb la Cobla Ciutat de Cornellà i la coordinació del Grup Sardanista de Begues.

A més, durant tota la jornada es desenvolupa la 3a trobada d’Urban Scketchers, organitzada per Artdefels.

L’Aplec de la Salut (dilluns 21 de maig)

Aquest dilluns 21 de maig Sant Feliu celebra el tradicional Aplec de la Salut, acte organitzat per l’Associació Calaix de Sastre que inclou actuacions de les colles i corals de la ciutat.

El toc de sortida serà a les 9h, amb el repic de campanes a càrrec de la Colla de Campaners de Sant Llorenç. Després de la pregària a la Catedral, la Mare de Déu de la Salut sortirà des de la plaça de la Vila cap a la seva ermita, acompanyada pels trabucaires de Sant Llorenç.

Un cop arribats a La Salut, a les 10.30h hi haurà la hissada de la bandera catalana a la plaça de l’Ermita. A continuació es llegirà el pregó, a càrrec de Teresa Canut i Maria Teresa Olivé, membres de la colla del Banyetes. Tot seguit, les colles i corals de Sant Feliu faran les seves tradicionals actuacions. En aquesta edició participen els gegants de l’ACF, la Fada Natura i el gegant Tonet,els tabalers Els Tronats, els Castellers de Sant Feliu i el cor de l’Ateneu.

A les 12h, se celebrarà la missa solemne, cantada pel Cor Parroquial, i a les 13h, l’Esbart de l’Agrupació Cultural Folklòrica farà el tradicional Ball de la soca. Posteriorment, a l’esplanada de baix hi haurà ballada de sardanes amb la música de la Cobla Contemporània. Finalment, a les 16 h, tindrà lloc la tradicional rifa del xai i l’entrada de la Mare de Déu de la Salut a l’ermita, acompanyada del Cant de la Salve Regina.

A l’interior de l’ermita, durant tota la jornada es podrà visitar l’exposició “Un ara mateix… per sempre”, en homenatge al Bisbe Joan Carrera.

L’origen de la tradició de l’Aplec de la Salut es remunta als anys 20, quan s’organitzava l’Aplec de Santa Creu i era una festa comarcal que a Sant Feliu es va celebrar fins als anys 60.

Font: Ajuntament de Castelldefels (elCastell) i Ajuntament de Sant Feliu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here