El president de l’ACM, David Saldoni, va exposar les prioritats del món local als nous Govern català i espanyol

Després de la reunió del Comitè Executiu de l’ACM a Sant Climent de Llobregat amb una trentena d’alcaldes i alcaldesses, Saldoni va reclamar “confiança” en el món local per part dels dos executius. “Els ajuntaments som els més pròxims als ciutadans i els primers a rebre les seves inquietuds i reivindiquem posició per interlocutar amb la resta d’administracions”, va dir, recordant que l’observatori municipal de l’ACM conclou que l’administració que genera més confiança entre els ciutadans són els ajuntaments.

Prioritats per al Govern espanyol

L’ACM té ‘deures’ per al nou Govern de Pedro Sánchez. Segons David Saldoni, “exigim derogar la LRSAL i modificar la llei d’estabilitat pressupostària perquè els ajuntaments, en global, generem superàvit i no pot ser que el Govern espanyol ens digui amb què podem aplicar el nostre superàvit o si podem fer o o una inversió que creiem important pels nostres veïns”.

Saldoni va recordar que amb la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) es va lesionar l’autonomia local i que “tots els grups parlamentaris, excepte el PP i Ciutadans, es van comprometre el 2015 en un acte que vam organitzar, a derogar la Llei si arribaven al govern. Ara és el moment de fer efectiu aquest compromís perquè els ajuntaments volem tenir plena capacitat de les nostres competències”.

El 2014 més de 2.300 ajuntaments de l’estat espanyol (850 de catalans) van presentar un recurs al Tribunal Constitucional per demanar la nul·litat de LRSAL.

Demandes al Govern català

Un cop constituïts i nomenats els diferents responsables dels departaments de la Generalitat, l’ACM considera que el nou Govern català “ha de tenir concepció municipalista” en les seves actuacions, malgrat considerar l’inici com a “esperançador perquè s’han desencallat moltes mesures”. David Saldoni va prioritzar superar tot el que ha suposat l’aplicació de l’article 155 perquè “teníem un tap amb el Govern intervingut i durant aquest temps moltes inversions i convens han quedat limitats”.

A banda d’aixecar les 16 Lleis aprovades pel Parlament de Catalunya i que va suspendre el Tribunal Constitucional, l’ACM considera que cal un nou pla de cooperació amb el món local perquè els municipis puguin fer inversions, créixer i millorar el serveis als seus veïns i veïnes. També posa èmfasi en reformular el Consell de Governs Locals perquè sigui útil per ser l’interlocutor entre món local i Govern català i “sigui l’òrgan validador de les accions que faci l’executiu català amb caràcter vinculant”.

Altres temes serien restablir l’acció exterior (ja sigui amb el Diplocat, del qual l’ACM n’era membre), fer el desplegament de la Renda Garantida de Ciutadania per concretar els criteris de la seva aplicació o concretar aspectes referents als nous decrets sobre transport i menjador escolar.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here