La vaga de Ryanair obliga a cancel·lar aquest dimecres 80 vols als aeroports catalans i afecta més de 17.000 passatgers. Per contra, el personal de terra d’Iberia de l’aeroport del Prat ha desconvocat les quatre jornades de vaga previstes aquest estiu

La vaga de Ryanair ha obligat a cancel·lar aquest dimecres 80 vols als aeroports catalans: 66 al Prat, 14 a Girona i cap a Reus, segons han explicat fonts d’Aena a l’ACN.

En total, hi ha més de 17.000 passatgers afectats: 15.000 al Prat i 2.000 a Girona. Els vols cancel·lats suposen un 30% de l’activitat habitual de la companyia al Prat i un 25% a l’aeròdrom situat a Vilobí d’Onyar, on la gran majoria de les operacions són de l’empresa irlandesa.

Al Prat, aquest dimecres s’han programat finalment 132 vols de Ryanair, que suposen el 12% del total de vols previstos per a avui. De cara a aquest dijous, segona jornada de vaga de l’aerolínia, al Prat es preveuen una seixantena de vols més cancel·lats i a Reus un vol anul·lat. La xifra de Girona encara no s’ha concretat.

Els 14 vols cancel·lats a Girona aquest dimecres inclouen els 12 que ja estaven previstos i els 2 (anada i tornada a Pisa) que s’han anul·lat una hora abans que l’avió hagués de sortir de Girona. Mentre que a l’aeroport del Prat els vols cancel•lats no s’han introduït als panells informatius, a Girona sí que hi han estat presents.

Els afectats reclamen els diners dels vols suspesos

Un tímid degoteig de passatgers de Ryanair s’han acostat aquest dimecres al matí al punt d’informació que la companyia té a l’Aeroport del Prat per tal de rebre atenció sobre la vaga de dos dies convocada per la tripulació de cabina.

Entre els afectats que consultaven com fer la reclamació pel vol cancel•lat hi ha hagut passatgers que tenien previst volar a les Illes Balears i a les Illes Canàries, amb viatges suspesos abans que es decretessin els serveis mínims del 100% pels enllaços insulars. “No entenc res, perquè diuen que els vols a les illes s’han de garantir al 100% però a mi no em garanteixen res. M’han anul•lat el vol set dies abans de volar a Tenerife Sud quan jo feia sis mesos que tenia la reserva”, s’ha exclamat davant els mitjans un dels afectats.

Segons Aena, entre aquest dimecres i dijous, la vaga de Ryanair afectarà un total de 15.000 passatgers, els quals la companyia assegura que ha reubicat o retornat els diners a tots.

Els treballadors de terra d’Iberia desconvoquen la vaga

Per contra, els treballadors de terra d’Iberia a l’aeroport del Prat han desconvocat les quatre jornades de vaga previstes per als dies 27 i 28 de juliol i 3 i 4 d’agost. El president del comitè d’empresa d’Iberia a Barcelona, José Ramírez, ha explicat que es tracta d’un “acte de confiança” amb la companyia després que hagi fet una “concreció molt clara sobre els punts que reclamava el comitè”. Ramírez ho ha dit en declaracions als mitjans després de més de sis hores de reunió en la tercera mediació al departament de Treball. L’acord encara no està tancat i representants dels treballadors i Iberia s’han emplaçat a una propera reunió a l’aeroport divendres a les 10h per continuar amb la negociació d’aspectes específics que afecten l’aeroport del Prat.

Ramírez no ha volgut donar detalls del pacte amb l’aerolínia: “Cal donar un marge de confidencialitat i maniobra a les parts”, ha explicat. El president del comitè d’empresa d’Iberia a Barcelona ha explicat que negociaran en els propers dies aspectes específics que afecten els treballadors del Prat. A banda, han acordat que s’introduiran altres aspectes a la negociació col·lectiva del conjunt de l’Estat.Segons el president del comitè d’empresa han desconvocat la vaga perquè la companyia els ha demanat “pal·liar qualsevol impacte negatiu en l’operació sortida i arribada” de l’estiu i davant el “canvi d’actitud” d’Iberia ho han acceptat com a acte de “bona fe”.

També ha explicat que marxen de la reunió “amb deures per fer” de cara a una negociació, a partir d’ara al marge de la mediació de Treball, per “trobar solucions clares i concretes”.El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha celebrat el principi d’acord: “És una bona notícia”, ha afirmat després de la reunió. El Homrani ha dit que “es demostra que el paper específic de l’aeroport del Prat en el teixit aeroportuari [de l’Estat] és molt important” i que “s’ha de negociar específicament entorn les necessitats” de l’aeroport de la capital catalana.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here