L’app PlatgesCat, disponible per Android i per iOS, informa sobre la presència d’aquests organismes

Davant l’increment de meduses al litoral català s’ha activat l’aplicació PlatgesCat, on s’informa a temps real sobre la seva presència a les diferents platges de Catalunya. L’aplicació, que es pot descarregar tant per Android com per iOS, ofereix una informació que té com a valor afegit que identifica les espècies, la seva perillositat, i els protocols d’actuació a seguir.

Aquesta aplicació és fruit de la col·laboració entre l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’Institut de Ciències del Mar. L’app no informa només de la presència de meduses, sinó que es pot trobar informació detallada i actualitzada de cada platja del litoral català com ara la bandera que hi oneja o la qualitat de l’aigua.

En aquestes darreres setmanes, a més, s’ha observat un increment de proliferacions de fitoplàncton en algunes platges i trams de la costa. Aquestes proliferacions poden generar formació de taques de color, escumes i mucílags a l’aigua. La majoria de les espècies no son tòxiques i no suposen cap risc pels banyistes, poden durar des d’uns dies a unes setmanes, i es donen quan les condicions del mar són més favorables: aigües calmes, elevades temperatures de l’aigua i mar enriquit en nutrients com a conseqüència de les aportacions d’aigües continentals.

L’augment en la freqüència amb la que s’estan observant les meduses està relacionat amb la pujada de les temperatures de les darreres setmanes i l’excepcional primavera plujosa d’aquest any, factors clau en que la proliferació de meduses es vegi afavorida.

Guia d’identificació i tractament de picades de meduses

Font: Ajuntament de Gavà (elBruguers)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here