El cap de setmana del 19, 20 i 21 d’octubre arriba la 18a edició de la Festa del Modernisme que se celebra a la Colònia Güell de Santa Coloma de Cervelló.

Aquestes festes, organitzades per l’Associació La Colònia Modernista, recreen el que era la vida de la Colònia Güell fa cent anys mitjançant teatralitzacions al carrer i altres activitats culturals. Aquesta edició serà especial ja que es commemoren els cent anys de la mort d’Eusebi Güell.

El tret de sortida de les festes serà divendres 19 d’octubre a les 19:00h amb la presentació de la Festa a la Cripta i el concert a càrrec del grup Zaire Ensemble. Dissabte i diumenge de 10:30h a 14:00h hi haurà recreacions dramatitzades de la vida de la Colònia a principis del segle XX, visites a l’exposició de pintura, i romandrà oberta la Taverna Modernista.

Programa complet aquí!

Breu història de la Colònia Güell 

La Colònia Güell va ser fundada l’any 1890 per Eusebi Güell per traslladar-hi la fàbrica “Vapor Vell” de Sants. Amb aquest trasllat, l’empresa pretenia que l’activitat industrial de Santa Coloma de Cervelló ampliés les instal·lacions i posés als obrers en unes condicions socials suficients per a que no es produïssin conflictes laborals.

El nombre de treballadors i treballadores va oscil·lar entre els 762 de l’any 1973 i els aproximadament 1200 que hi havia l’any 1916. Els Güell, a part d’utilitzar una maquinaria moderna, amb mes de 786 telers, també van destacar pels aspectes socials. Van aïllar la colònia dels nuclis d’agitació sindical, el treballador depenia gairebé de manera absoluta del amo, tan per la feina, com per la casa i l’escola, i finalment, el tracte paternalista que van excercir com a forma de donar, d’una manera agraïda, allò que li corresponia al treballador per justícia.

En la construcció de la colònia van participar-hi Antoni Gaudí Gaudí, Joan Rubió i Bellver i Francesc Berenguer, entre d’altres. Es van posar serveis i equipaments socials i es va acollir una mà d’obra que venia del camp. Es va desenvolupar allà una mentalitat col·lectiva allunyada de l’agitació obrera amb el catalanisme com a política de confluència i amb l’església amb un paper social.

Durant la Guerra Civil, però, l’empresa va ser col·lectivitzada pels obrers, i l’any 1943 va ser venuda a la gran família del tèxtil català Bertrand Serra fins l’any 1973 que va tancar. Les cases i les terres van ser venudes als seus arrendataris, el recinte industrial va ser venut a diferents industrials, i l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló va fer-se càrrec dels serveis.


Font/imatges: coloniamodernista.cat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here