Principalment van fer estrebades de cadenes d’or, rellotges i telèfons mòbils a persones grans

Dos joves han ingressat a presó per cometre presumptament d’11 robatoris amb violència i intimidació, dos furts, cinc robatoris amb força a interior de vehicle i un robatori amb força en domicili al municipi de Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat). Tots dos van cometre tots els fets delictius en només un dia, entre el matí del dilluns 22 i el matí del dimarts 23 d’octubre, moment en què els van detenir.

Segons un comunicat de la policia catalana difós aquest dissabte, els arrestats tenen 19 i 21 anys i són veïns de Barcelona. Tots els robatoris violents que van cometre van ser a gent d’edat avançada a qui principalment van fer estrebades de cadenes d’or, rellotges i telèfons mòbils.

Els cinc robatoris a interior de vehicle els van fer dilluns en un pàrquing públic exterior del mateix municipi, els dos furts van ser a repartidors de mercaderies i un comerç i el robatori amb força en un domicili de la mateixa població.

La darrera temptativa d’estrebada abans de la seva detenció va ser enregistrada per les càmeres de seguretat de la seu de la Policia Local, cosa que va permetre identificar i posteriorment detenir els dos lladres.

Les indagacions dels investigadors de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Sant Feliu de Llobregat van permetre relacionar els diferents fets delictius de dilluns i obtenir les proves suficients per a la presentació dels detinguts davant l’autoritat judicial. Els detinguts, amb 26 antecedents policials, van passar divendres a disposició judicial i el jutge va decretar el seu ingrés a presó.

Aquestes detencions constaten, com ha volgut recalcar l ‘Ajuntament de La Capital del Baix Llobregat, que cap dels detinguts forma part del grup de nens residents al Centre de d’acollida de menors no acompanyats, que s’ha ubicat a Sant Feliu des de desembre; com en alguns casos s’ha pogut malinterpretar a causa d’algunes xarxes socials que s’han fet ressò de les notícies relacionades amb els fets delictius.

L’Ajuntament, en permanent relació amb el Centre, ha comprovat de manera fefaent que tots els menors residents al Centre hi són desenvolupant les seves tasques habituals de formació, pràctica de l’esport, etc; i per tal de contrarrestar informacions falses i rumors, ha iniciat la constitució de la Xarxa Antirumors de la localitat.

La Xarxa Antirumors de Sant Feliu

L’objectiu de la Xarxa és, doncs, desmentir aquells rumors que no tenen fonament i creen alarma social, amb informació rigorosa que ajudi a evitar la seva continua difusió, especialment a les xarxes socials.

Per això, caldrà cercar persones amb la voluntat d’actuar com a agents antirumors, que rebran formació específica per poder trencar tòpics, especialment quan es fa referència i s’estigmatitza determinats col·lectius de la nostra ciutat. De moment, s’ha creat l’embrió per decidir qui formarà inicialment la xarxa, que poden ser persones a títol individual o entitats, i fer una proposta definitiva de pla i calendari de treball. La proposta es presentarà properament al ple municipal per posteriorment constituir-la formalment.

La seguretat a Sant Feliu en qüestió

En una reunió sobre temes de seguretat celebrada aquest dilluns, amb preséncia de tots els portaveus municipals, es va fer un repàs a les dades de delictes a la ciutat en el darrer any, que tot i registrar un increment de robatoris a domicili, en la suma total de delictes continuen situant Sant Feliu com a una de les ciutat amb menys delictes de l’entorn.

Així ho ratifiquen els indicadors presentats pel Govern municipal als portaveus dels grups al consistori el passat 22 d’octubre. El regidor de Seguretat Ciutadana, Manel Martínez, va presentar als portaveus dels diferents grups municipals informació actualitzada sobre dades de seguretat a Sant Feliu, de les que es desprèn que el municipi té una de les taxes de delictes més baixes de la regió. Mentre que a Sant Feliu aquesta taxa és de 33 delictes per cada mil habitants, a la regió policial metropolitana sud se situa en 56, i puja fins als 68 per miler de persones a la mitjana de tot Catalunya.

El regidor va posar en valor “l’estreta coordinació de la Policia Local amb el Cos de Mossos d’Esquadra” per mantenir la ciutat en aquests paràmetres de seguretat, desenvolupant de manera conjunta tasques de prevenció i vigilància preventiva a punts sensibles de la ciutat, i “contribuint de manera decisiva a combatre els fets delictius”. Aquesta coordinació entre els dos cossos policials representa una millora substancial en les tasques d’investigació i identificació, amb resultats com la detenció de dos joves aquest matí; tots dos acusats de delictes menors, encara que actualment s’investiga la presumpta relació d’aquestes persones amb altres incidents succeïts recentment al municipi, com robatoris a vehicles o furts per estrebada.

L’informe també concloïa que a Sant Feliu hi ha hagut un increment de robatoris a habitatges. Aquest fet, però, coincideix amb un repunt d’aquest tipus de delictes a la resta de Catalunya i a l’Estat ?i per tant, en cap cas és un fet imputable a cap element local. Aquests robatoris han estat provocats per la irrupció de grups de delinqüents organitzats i detectats mesos abans de l’arribada massiva a Catalunya de Menors No Acompanyats i de l’obertura del centre d’acollida Mirabolà a Sant Feliu. Concretament, al municipi el pic més important es va enregistrar el mes d’agost amb 39 robatoris, 21 més que al 2017.

D’altra banda s’han reduït substancialment els robatoris a empreses, comerços o a l’interior de vehicles. La resta de robatoris es mantenen en nivells similars llevat dels delictes d’estafa, especialment aquelles realitzades per Internet, en auge constant.

Font: ACN i Ajuntament de Sant Feliu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here