Diumenge 11 de novembre es va portar a terme la jornada Acció Platges Met. Per primera vegada, els 8 municipis metropolitans del litoral van dur a terme simultàniament actuacions de sensibilització per protegir i defensar les platges davant la regressió del litoral

Es van portar a terme 4 actuacions principals: plantacions de dunes, neteja de vegetació invasora, recreació del rescat d’un dofí i detecció de microplàstics:

Plantacions de dunes

Les platges de Castelldefels, Sant Adrià de Besòs i Gavà van acollir la plantació d’un total de 875 exemplars de borró, una espècie vegetal que potencia la formació de dunes híbrides. Aquests escuts naturals de vegetació són imprescindibles per protegir les platges dels temporals i alhora, per naturalitzar aquests espais oberts freqüentats per més de 10 milions d’usuaris l’any.

Neteja de vegetació invasora.

Es va portar a terme a la platja de la Murtra de Viladecans, amb l’objectiu de retirar espècies que no pertanyen a la biodiversitat natural d’aquest ecosistema i preservar la vegetació autòctona.

Recreació del rescat d’un dofí

L’objectiu principal va ser visualitzar el procés de rescat d’uns mamífers que pateixen molt la pressió humana sobre els ecosistemes marins. En aquest sentit, l’AMB té una gestió integral de les platges que preveu protocols com la retirada de meduses, arribada d’animals marins a la sorra o bé abalisaments de protecció per a espècies en perill d’extinció.

Detecció de microplàstics

Un total de 42 persones van participar a la platja dels Pescadors de Badalona i a l’Escola del Mar en aquesta activitat de ciència ciutadana. Els participants han contribuït en la generació de coneixement sobre la quantitat de plàstic a les platges que servirà per a un estudi científic en el marc del projecte Plàstics 0. A més, a Barcelona es va fer el Laboratori de la Platja on també es va tractar la detecció de microplàstics. Aquests residus representen un problema ambiental de primer ordre a les platges del mediterrani i impliquen una amenaça real per la biodiversitat

Finalment, cal comentar l’activitat “La platja dels teus somnis a Montgat”, on els participants van fer una taula de diàleg per evidenciar i detectar els problemes més importants que afecten aquesta zona del litoral metropolità nord. La neteja de les platges, l’existència de lavabos públics, la presència de gats a l’espigó o el problema dels plàstics han estat les aportacions centrals dels tallers. Tots aquests resultats de participació ciutadana es faran arribar als responsables de la gestió integral de l’AMB.

La jornada, que s’emmarca en el 12è cicle d’activitats als parcs, platges i rius metropolitans, va ser organitzada per l’AMB, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona i els ajuntaments dels 8 municipis metropolitans del litoral.

Els organitzadors i les entitats col·laboradores fan una valoració molt positiva de l’afluència de públic i els assistents van puntuar amb bona nota les diferents activitats realitzades.

Font: AMB

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here