Cada 31 de desembre, l’home i la dona dels nassos passegen per carrers i ciutats amb una peculiaritat; tenen tants nassos com dies té l’any! A veure si avui, els aconseguiu veure!

L’home dels nassos és un personatge mitològic, que té tants nassos com dies té l’any, apareixent únicament el dia 31 de desembre, té únicament, un nas, i per tant és difícil de trobar-lo. Els nens i nenes però, no s’adonen de la petita burla, i busquen un home estrafolari amb 365 nassos.

Segons Joan Amades, folklorista català, simbolitzava l’evolució d’un déu perdut, vinculat al romà Janus, que era representat amb dues cares; una d’aspecte infantil i una altra d’ancià, mirava una endavant i una altra endarrere, i tenia dues claus, la del cel i la de l’infern. En els últims anys, l’home dels nassos ja és un personatge de l’imaginari col·lectiu popular, i en algunes famílies és ell l’encarregat de dur les joguines als més petits i petites.

És una tradició molt present a diferents municipis on s’organitzen cercaviles amb un capgros. Al Baix Llobregat, apareix en algunes poblacions:

Sant Boi
11:00 h Festa de l’Home dels Nassos. Cercavila i animació, i un taller de nassos a Can Castells Centre d’Art.

Cornellà
12:00 h Activitat itinerant sobre la llegenda de la Dona dels Nassos, amb un recorregut des de la Plaça de l’Església.

El Prat
10:00h a 14:00h Durant tot el matí anirà recorrent els carrers de la ciutat acompanyat de música i tambors de les colles, finalitzarà el recorregut al Mercat de la Plaça de la Vila 

Imatge: Aj.delPrat 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here