Torna a ser dia 2, i es compleix l’any i els dos mesos de l’empresonament dels presos i preses polítiques. Cada dia 2 i cada dia 16, des de fa catorze mesos, els veïns i veïnes de Sant Vicenç dels Horts es reuneixen a la Plaça de la Vila per a exigir-ne el seu alliberament.

Oriol Junqueras, exalcalde del municipi, està acusat de rebel·lió i malversació de diners públics, i en demanen 25 anys de presó i 25 anys d’inhabilitació absoluta; és al que se li demana una condemna major per la seva condició de vicepresident del Govern de Catalunya i titular del Departament d’Economia i Hisenda.  

En l’acte especial d’avui, a les 20:00h, es cantarà El cant dels ocells i es farà una lectura de poesies. És, probablement, l’última concentració que es celebra amb els presos polítics encara en presons catalanes, ja que quan comenci el procés judicial seran traslladats altra vegada a presons de Madrid.

El 2019 dels presos i preses polítiques: El judici

El 2019 ha començat amb la noticia del judici, al llarg del proper gener, dels acusats, els quals majoritàriament seran processats al Tribunal Suprem.

 Juntament amb Oriol Junqueras seran jutjats; Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Carme Forcadell, Jordi Turull, Raül Romeva, Joaquim Forn, Josep Rull, Dolors Bassa, Carles Mundó, Meritxell Borràs, Santi Vila, Mireia Boya, Lluís Maria Coromines, Lluís Guinó, Anna Simó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet. Josep Lluís Trapero, Pere Soler, César Puig i Teresa Laplana seran jutjats per l’Audiència Nacional espanyola.

El tribunal estarà format per set magistrats, amb Manuel Marchena com a president i ponent de la sentència. Ell, i quatre magistrats més van ser recusats per les defenses dels presos, però el Tirbunal Suprem en va desestimar les recusacions. Marchena ha estat sempre un home vinculat al Partit Popular, va ser la mà dreta del fiscal general de l’estat, Jesús Cardenal, i és magistrat del Suprem des de l’any 2014.

S’espera per part de la defensa que el judici pugui ser televisat, tot i que és una decisió que depèn del Tribunal Suprem. La llargada del judici es preveu d’entre dos o tres mesos, és a dir entre gener i març o abril, i per tant, les sentències serien públiques el juny o el juliol. Si la durada del judici és finalment aquesta, caldrien unes sessions de llarga durada i un calendari molt intens, que suposaria una gran dificultat per a elaborar una bona defensa. 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here