Dimarts 22 de gener, el vicepresident de Mobilitat i Transport de l’AMB, Antoni Poveda, i l’alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda, van presentar els autobusos híbrids que donaran servei al municipi, la nova línia Exprés E97, que connecta Castelldefels centre amb Zona Universitària i Maria Cristina (Barcelona), i les millores que es faran a les línies L96 i L97.

Durant l’acte, Poveda va recordar que “el pla de renovació de flota de gestió indirecta amb autobusos híbrids i elèctrics s’emmarca en l’estratègia metropolitana per reduir la contaminació atmosfèrica” i que les millores i noves línies “ofereixen noves alternatives al vehicle privat, a banda de donar resposta als eixos de mobilitat de gran demanda i a l’increment de viatgers del transport públic”.

D’altra banda, el vicepresident de Mobilitat i Transport de l’AMB també va recordar la recent implantació de la tarifa plana metropolitana, que permet viatjar per tota la metròpolis amb títol d’una zona, i el projecte de la C-245, que donarà prioritat al bus i també permetrà millorar freqüències.

Dels 128 autobusos nous híbrids i elèctrics que han arribat aquests dies a l’AMB, 14 busos articulats híbrids es destinaran a Castelldefels i 27 a Gavà. Amb l’arribada dels nous vehicles és possible millorar els serveis de transport públic dels municipis. En particular, introduir la nova línia E97 i millorar les L96 i L97. A partir de febrer el 21% dels autobusos que circularan pels municipis durant el dia seran híbrids.

D’altra banda, d’aquesta nova flota metropolitana, també s’incorporen al servei de Nitbus del Baix Llobregat 13 vehicles elèctrics nous.

D’aquesta manera, el 43% dels autobusos que circulin durant la nit per Castelldefels seran sostenibles: el 29% seran elèctrics i el 14% seran híbrids. En particular, al municipi, hi circularan de nit 6 busos 100% elèctrics que es destinaran a les línies N14 i N16.

Cal recordar que els busos híbrids (dièsel i elèctric) permeten una reducció de les emissions contaminants entorn del 25% respecte dels dièsel. A més a més, redueixen significativament el soroll en els entorns de les parades, ja que la seva circulació és en mode elèctric.

Els busos elèctrics tenen emissions zero, i un molt baix nivell de soroll, i són especialment valorats per circular durant la nit, ja que permeten un bon descans dels veïns pels recorreguts on circulen.

Nova línia E97 i millora de l’L97

La nova línia del servei AMB Exprés E97 connectarà més directament Castelldefels amb la Zona Universitària i Maria Cristina (Barcelona) per la C-32. La freqüència de la línia serà cada 15 minuts en hora punta de matí en sentit Barcelona (6.45-10.00 h) i en hora punta de tarda en sentit Castelldefels (13.45-19.30 h).

D’aquesta manera, l’E97 reforçarà l’actual L97 amb una freqüència combinada de 7,5 minuts en hora punta de matí i de tarda.

D’altra banda, també es millora l’oferta de la línia L97: millora la regularitat de la freqüència a 15 minuts durant tot el dia i incorpora vehicles articulats de 18 metres, que permeten incrementar la capacitat en ambdós sentits en la connexió entre Bellamar (Castelldefels) i la plaça de la Reina Maria Cristina (Barcelona) via Gavà i Viladecans. Addicionalment, també es posa en servei l’L97 en festius, cada 30 minuts.

Amb aquests dos serveis (E97+L97), l’AMB calcula que aquest gran eix de mobilitat millorarà amb un increment del 25% de l’oferta de places de transport públic, tenint en compte tant els vehicles addicionals que es posen, com la seva grandària (articulats).

Aquestes mesures serveixen per donar resposta al més d’1’8 milions d’usuaris anuals que té fins ara L97: uns 7.000 usuaris els dies feiners.

Millora L96

D’altra banda, també es millora la freqüència de pas de la línia L96, que connecta Bellamar (Castelldefels) amb l’estació de FGC de Sant Boi de Llobregat. En les properes setmanes, els dies feiners s’incrementarà la freqüència de pas, que passarà dels 15 minuts actuals a 12 minuts. A banda, també es millora la freqüència dels festius, que passarà de 30 a 20 minuts.

Aquesta millora es du a terme gràcies a l’increment de flota que suposa l’arribada de 128 autobusos de baixes i nul·les emissions que l’AMB va anunciar la setmana passada.

Nova xarxa de bus metropolità: AMB Exprés i AMB Metrobús

La presentació de la E97 s’emmarca en la segona fase de la nova xarxa de bus metropolità d’altes prestacions, que  es vertebra amb el servei de bus metropolità Exprés (AMB Exprés) i el servei AMB Metrobús.

Aquesta xarxa metropolitana de bus d’altes prestacions, que es va començar a implantar al març del 2018 i que a Castelldefels va suposar l’arribada de la E95, facilita una connexió més directa i amb més freqüència amb el centre de la metròpolis i en els principals corredors metropolitans. Durant el primer trimestre del 2019, l’AMB posarà en marxa un total de 13 noves línies d’altes prestacions: 7 noves línies “AMB Exprés” i 6 noves línies “AMB Metrobús”.

En total, amb la implantació de la segona fase, estaran actives a final d’aquest primer trimestre de 2019 un total de 20 línies d’altes prestacions (11 línies AMB Exprés i 9 línies AMB Metrobús).

Font: AMB

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here