La mostra aplega documents, segells i monedes que tenen gravat o imprès el nom de la població segons el moment històric

Sancti Baudili, Sant Baldiri, Semboi, Sant Boy, Semboy, Vilaboi i San Baudilio són els noms que l’actual Sant Boi de Llobregat ha anat tenint al llarg de la història en funció de les conjuntures polítiques i socials. Ara, el Museu de la ciutat a Can Barraquer ha aplegat en la mostra ‘Els noms de Sant Boi’ una recopilació de documents, segells, monedes i objectes diversos que expliquen aquests canvis des de l’època paleocristiana (segles IV i V).

L’exposició, que es podrà veure fins el pròxim 28 d’abril, és el resultat d’una investigació d’un any que vol respondre a totes les preguntes sobre aquesta qüestió. La directora del Museu de Sant Boi, Maria Lledó, recorda que des de la Segona República el municipi ha tingut tres topònims diferents i que encara hi ha gent, per exemple, que coneix el poble com a San Baudilio, el seu nom de l’època franquista.

El projecte d’investigació sobre aquesta evolució ha suposat una recerca intensa de documents i materials, alguns d’ells inèdits, en diferents arxius i institucions. La recerca ha permès conèixer de manera detallada els canvis del topònim al llarg del temps i les circumstàncies que l’han acompanyat.

Entre el material que s’hi exposa hi ha veritables curiositats com bitllets de 25 cèntims de la Segona República impresos amb el nom de Vilaboi, o un document oficial de la mateixa època enviat a l’Ajuntament del Prat de Llobregat anunciant el canvi de nom de Sant Boi a Vilaboi.També es poden veure objectes que demostren com els canvis de nom han creat confusió.

Per exemple, hi ha una placa de l’any 1982 de l’Ajuntament de Coín, a Màlaga, que commemora un intercanvi esportiu amb la vil·la de San Baudilio.Les persones que visitin l’exposició també trobaran llibres de comptabilitat i registre dels segles XV, XVII i XVIII i objectes protocol·laris, entre molts altres.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here