La plataforma transmèdia Alcaldes.eu juntament amb Aigües de Barcelona i l’Ajuntament del Papiol ha celebrat aquest divendres la Convenció Nacional d’Alcaldes, en un acte que ha servit també per a inaugurar la I Fira de Mobilitat Sostenible (FIMOB)

A l’acte hi ha participat el Conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, l’alcalde del Papiol, Jordi Bou i el primer tinent d’alcalde, Joan Borràs.

Calvet, ha explicat que com a país hem d’arribar al 100& dels objectius sobre plans de mobilitat sostenible l’any 2050. També ha destacat el nou sistema de transport que permetrà calcular el preu del transport públic de manera personalitzada, la T-mobilitat.

SOSTENIBILITAT I MOBILITAT A L’AMB

La Convenció d’alcaldes s’ha centrat en temes clau de mobilitat i sostenibilitat que s’han desenvolupat en diferents sessions. La primera “Mobilitat segura, sostenible i accessible. El focus en les arees metropolitanes”amb la participació de Xavier Flores Garcia, director general d’Infraestructures de Mobilitat, i Antoni Poveda, alcalde de St.Joan Despí i Vicepresident de Mobilitat i Transport de l’AMB. Han expressat de manera conjunta que els principals reptes que afronta l’AMB son, per exemple; la motorització dels vehicles, l’efecte del canvi de model en el comerç i en el treball i el manteniment i millora de les infraestructures i els costos que això implica.

Poveda, ha expressat el seu optimisme respecte les propostes de mobilitat i ciutat saludable per als propers mesos i ha explicat que algunes, com les “zones 30”, ja s’estan començant a dur a terme.

EL QUE PODEM APRENDRE ELS UNS DELS ALTRES EN MOBILITAT, ACCESSIBILITAT I SOSTENIBILITAT

Sota aquest títol, s’ha iniciat una segona sessió amb Isidre Sierra, alcalde de Sant Climent; Jordi Bou, alcalde del Papiol; Jean Charles Peña, responsable de la Gestió de Trànsit del Servei Català de Trànsit i Marc Pons, director de la zona Llobregat Sud, d’Aigües de Barcelona. Ha servit per a oferir una visió polièdrica i d’aprenentatges compartits.

Per part del Papiol s’han destacat les actuacions realitzades en els darrers anys, com el Bicibox. Des de Sant Climent i l’ACM, han expressat la voluntat de sumar entre tots per a aconseguir una conscienciació general de canvi. Alhora, han detallat iniciatives com les centrals de compra agregada o les licitacions especials que faciliten que als ajuntaments accedeixin a tota mena d’innovacions.

Peña, ha explicat que la gran aposta actual és la del transport públic, però que el handicap és que no es pot plantejar que aquest arribi a tot arreu del país. Ha parlat també de la contaminació que cal combatre amb restriccions i senyalitzacions selectives. Finalment, Pons, ha explicat que Aigües de Barcelona subministra a 23 municipis i ha identificat nombroses coses que han contribuït a millorar la sostenibilitat.

L’ENERGIA QUE TRANSFORMA

L’energia que transforma, unint forces pel canvi de model, ha estat la darrera sessió, conduïda per Lluis Recoder, ex alcalde de Sant Cugat, i ex conseller de Territori i Sostenibilitat, amb Valentí Junyent, diputat d’espais naturals i medi ambient de la Diputació de Barcelona i alcalde de Manresa i president de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat; Joan Prat i Trapé, director general de l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà  i Joan Josep Escobar, cap de divisió de Gestió Energètica de l’Institut Català de l’Energia.

Junyent, ha destacat el compromís del món local en el canvi de model i ha agraït el paper de les Diputacions i els Consells Comarcals. Prat, ha expressat sobre la feina dels municipis de l’AMTU per a donar servei als ajuntaments a l’hora de donar servei de transport públic als municipis allunyats o zones poc connectades. Per altra banda, Escobar ha avançat noves pautes que es realitzaran des de l’ICAEN, en relació a la transició energètica, alhora ha expressat que l’energia elèctrica serà la que marcarà el futur, i que les renovables eòliques i solars seran les que promouran el canvi.

LA FIMOB

Damià Calvet, ha inaugurat la Fira de Mobilitat Sostenible, que se celebrarà durant tot el cap de setmana i que oferirà la possibilitat de presentar innovacions i donar-les a provar a la ciutadania. Aquest divendres, la Fira, acollirà una Trobada Tècnica de Regidors de Mobilitat, que presentarà novetats, estudis i solucions als regidors competents.

Finalment, s’ha celebrat al Castell del Papiol un dinar d’alcaldes i alcaldesses.

 

Font: fimob.cat

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here