Aquest divendres s’inicien les VII Jornades de Memòria i Justícia a Olesa de Montserrat, unes jornades de memòria històrica que inclouen una conferència, dos espectacles i un acte institucional en record a les persones afusellades el 1939.

El febrer de 1939, una vintena d’olesans i olesanes, un dels quals era l’alcalde del municipi Fèlix Figueras i Aragay, van ser afusellats al cementiri d’Abrera, víctimes de la repressió franquista.

El regidor de Cultura, Xavier Rota, ha expressat que son unes jornades amb l’objectiu de “recuperar la memòria històrica més recent per donar a conèixer aspectes relacionats amb la Guerra Civil, la postguerra i la Segona Guerra Muncial a Olesa”

Les Jornades: conferències, teatre i música

Aquest divendres a les 19.00h tindrà lloc el primer dels actes a l’auditori de la Casa de Cultura, amb la conferència “Olesa, febrer del 39” per Oriol Dueñas, historiador membre del Memorial Democràtic i autor del llibre “La violència d’uns i altres. La repressió de la guerra i la postguerra 1936-1945. El cas d’Olesa de Montserrat” i amb Ermengol Gassiot, arqueòleg, que va dirigir l’any 2004 les excavacions al cementiri vell d’Olesa per buscar una fosa comuna amb persones afusellades per les tropes franquistes.

A continuació, es representarà l’obra de teatre “Mort a les cunetes” de Joan Valentí i Martí Marsal, que explica la història de Súria, similar a la que va succeir a Olesa.

Dimarts 19 de febrer serà l’acte central de les jornades amb la commemoració del 80è aniversari dels afusellaments del 19 de febrer de 1939. Tindrà lloc a la plaça de Fèlix Figueretes i Aragau, a les 20.00h, serà, tal i com ha explicat Rota, “un acte humil i sobre però de reconeixement d’aquestes persones”

Les jornades arribaran al seu punt final el dissabte 23 de febrer a les 19.00h a l’Auditori de la Casa de cultura amb l’espectacle musical “Sota les cunetes, Justícia” amb el grup valencià VerdCel i amb la col·laboració dels cantautors Cesk Freixas i Rusó Sala.

Què va passar el febrer del 39 a Olesa?

Segons recull Oriol Dueñas al llibre “La violència d’uns i altres. La repressió de la guerra i la postguerra 1936-1945. El cas d’Olesa de Montserrat”, els fets violents de febrer de 1939 “han quedat marcats per sempre més en la memòria col·lectiva dels habitants d’Olesa de Montserrat”. Un cop ocupada Olesa per les tropes franquistes, el 13 de febrer de 1939 es va constituir de manera definitiva la comissió gestora del nou ajuntament. I algunes de les famílies que havien patit la pèrdua d’un familiar pels fets violents de rereguarda durant la guerra civil van començar a pressionar les noves autoritats perquè fossin castigats de manera exemplar els autors o responsables indirectes dels assassinats. Davant les constants peticions, el responsable militar d’Olesa, el capità habilitat d’infanteria del 21 Batallón de Zaragoza Mariano Pérez, va autoritzar la detenció dels considerats responsables dels assassinats comesos durant la guerra. Van ser detingudes i empresonades una trentena de persones, que van ser tancades a l’edifici del Círcol Federal Democràtic i Obrer, antic centre de reunions de les forces progressistes de la vila. Entre els detinguts hi eren l’antic alcalde d’Olesa entre abril de 1931 i octubre de 1936 Fèlix Figueras i Aragay, i altres excàrrec electes com Joan Jané , Josep Bayona o Martí Lahosa.

Un cop fetes les detencions es va iniciar a l’edifici del Círcol el que ha estat conegut a Olesa com el “judici de les vídues” a causa de la important participació que van tenir moltes de les dones dels assassinats entre 1936 i 1937. Un cop acabat, van quedar retingudes una vintena de persones. Algunes van ser condemnades a mort, menys 14 dels acusats, entre ells Fèlix Figueras i Aragay i Joan Jané Casajoana, ja que davant els dubtes per la seva teòrica responsabilitat el capità habilitat Mariano Pérez va decidir que era millor traslladar-los a Barcelona i que fossin jutjats de manera “correcta” per un tribunal militar. Familiars de les víctimes, però, van seguir pressionant el capità Pérez, que finalment es va deixar convèncer i va decidir que l’endemà, durant el trasllat a Barcelona, aquelles persones serien afusellades. L’afusellament va tenir lloc la matinada del 19 de febrer de 1939 al cementiri d’Abrera.

Font: olesademontserrat.cat 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here