El Departament de Territori i Sostenibilitat recomana l’ús del transport públic i prioritzar els desplaçaments a peu

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica a la conurbació de Barcelona, ja que aquest dilluns es va superar el límit diari de les partícules en suspensió, a causa, de l’increment de la mobilitat associada al MWC, a la intrusió de pols sahariana i a la persistència de l’anticicló que dificulta la dispersió de les partícules.

Per això, recomana a la ciutadania prioritzar els desplaçaments a peu o en bicicleta, així com l’ús del transport públic i la reducció de l’ús dels vehicles privats. A la conurbació de Barcelona també s’han detectat nivells força alts de diòxid de nitrogen que, en aquest cas, si s’hagués de declarar un episodi ambiental s’activaria el protocol que que preveu restriccions de trànsit.

L’avís preventiu activat aquest dimarts és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament. L’objectiu és reduir les emissions de contaminants per evitar un episodi ambiental i per això ja s’indica als panels lluminosos dels principals eixos viaris.

També s’ha activat el protocol per informar a la ciutadania i s’ha notificat a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos. Alhora, s’ha recomanat als municipis que s’aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents .No es descarta que durant aquest dimarts es torni a superar el valor límit de 50 micrograms per metre cúbic per les partícules en algun dels punts que es merua a Barcelona.

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic farà un seguiment diari exhaustiu dels nivells i valorarà si cal activar un episodi de contaminació per partícules –que no comporta restriccions de vehicles–, o bé desactivar l’avís preventiu. Per reduir la contaminació, la Generalitat, a banda de l’ús del transport públic, recomana també utilitzar el cotxe compartit, realitzar una conducció eficient i utilitzar el vehicle que tingui les emissions més baixes, regular la climatització de les llars i assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions amb combustibles fòssils.

La Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric de la conurbació de Barcelona, amb avís preventiu per PM10 inclou municipis del Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental: Badalona, Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, el Papiol, Pallejà, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Granollers, la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, i Sant Fost de Campsentelles.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here