L’entitat ecologista reivindica que tot l’espai natural es declari refugi de fauna salvatge

  • Les Agulles-Ecologistes en Acció alerta el perill de practicar la cacera en llocs tant transitats i reclama la declaració de tot el Parc Natural com a refugi de fauna salvatge per acabar amb la caça en un indret protegit.

La Diputació de Barcelona va autoritzar (i comunicar per la seva web i xarxes socials) una batuda de caça major el passat dissabte 9 de març en una zona, que segons explica Ecologistes en Acció en un comunicat, és “altament freqüentada a l’interior del Parc Natural del Garraf. En concret, la partida de caça va estar actuant durant tot el matí (de 6 a 15h) al terme municipal de Gavà, aprop dels barris de Bruguers i La Sentiu, i a pocs centenars de metres del Castell d’Eramprunyà, un dels punts més emblemàtics del Garraf”.

Els ecologistes han denunciat l’autorització d’una batuda com aquesta, “que el propi cartell col·locat reconeixia com a perillosa, en una zona altament transitada per excursionistes, corredors, ciclistes i altres amants de la natura”. A més, l’entitat recorda que “l’àrea de la cacera estava travessada per un sender de Gran Recorregut (GR-92) i un de Petit Recorregut (PR), a més d’una pista forestal de les més importants del sector est del parc”.

En els 30 minuts que els activistes d’Ecologistes en Acció van estar en la zona, expliquen que van poder comptar al voltant de 20 persones passejant o corrent pels camins i senders, “bona part dels quals van mostrar-se sorpresos de veure els caçadors amb les armes carregades, els gossos, els vehicles, etc”, descriuen.

Per a Les Agulles, el fet és doblement greu “tant pel greu perill que corren els usuaris no caçadors del Parc, com pels impactes que té aquesta activitat sobre la biodiversitat d’un indret protegit per la normativa catalana i europea”. “Cada any hi ha milers de ferits en activitats de cacera, i una part d’ells són gent que passava casualment per allà. Fins i tot hi ha entre 10 i 30 morts cada any”, assegura Jaume Grau, portaveu de Les Agulles.

“A més, no tenim constància de la justificació d’aquestes batudes. D’acord amb el cartell col·locat pels propis caçadors, es tracta de ‘control biològic’ de la població de senglar, però no tenim constància dels estudis que justifiquin aquesta mesura, si hi ha un control efectiu per part dels Mossos, la Policia Local o els Agents Rurals, o si s’ha avaluat els riscos per a la població per part de Protecció Civil”. Per aquest motiu, els ecologistes han presentat una bateria de preguntes i peticions tant a l’Ajuntament de Gavà com a la Diputació de Barcelona.

“Els caçadors sempre reclamen que se’ls respecti el seu dret a caçar. És hora de fer valer els drets dels no-caçadors a gaudir de la natura sense riscos, i protegir la fauna i els ecosistemes d’una activitat que, no oblidem, consisteix a matar animals per plaer”, ha sentenciat el portaveu ecologista.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here