Del 26 al 28 d’abril Gavà celebra la 66a edició de la Fira d’Espàrrecs. Enguany, la Mostra Agrícola estarà situada a la Plaça Francesc Macià, ja que coincideix amb la jornada electoral del diumenge 28 d’abril en què Jaume March és col·legi electoral.

El recinte firal es d’un 20.000 metres quadrats, i es distribuirà en tres espais diferents. A la plaça s’hi afegiran també la zona de l’avinguda Diagonal i de la plaça Jaume Balmes. Serà aquí on es celebrarà la 6a edició de GastroGavà, la mostra de restauració local amb l’espàrrec de Gavà i els productes locals com a ingredients principals.

La Fira d’Espàrrecs és una jornada organitzada per l’Ajuntament en col·laboració amb la Cooperativa Agropecuaria de Gavà i del Baix Llobregat en quant a la vessant agrícola. GastroGavà també és organitzat per l’Ajuntament en col·laboració amb l’Agrupació de Restauradors de Gavà i amb la producció de l’Associació de Gastronomia i Turisme del Baix Llobregat (AGT)

L’alcaldessa, Raquel Sánchez, ha expressat en roda de premsa que “es tracta d’una fira de la qual ens sentim orgullosos però que, a la vegada, suposa un destacable revulsiu per promocionar Gavà, ja que rebem la visita de persones vingudes d’arreu de Catalunya. Intentem innovar sempre, posant-hi imaginació, estima i passió, però sense que es perdi la seva essència, el seu tret identitari”.

Juntament amb l’alcaldessa, el president de la Cooperativa Agropecuària, Josep Pañella, han signat el conveni de col·laboració per a la promoció, desenvolupament i millora de les activitats agrícoles d’espàrrecs al municipi. Un conveni, que, segons l’alcaldessa” posa en valor el que significa i representa la pagesia a la nostra història, en el nostre present, i la importància de seguir apostant-hi en el futur, ajudant a reforçar aquesta activitat, a què es pugui modernitzar per adaptar-se, com ja ho estan fent, a les necessitats i tendències actuals”

Josep Pañella ha explicat que “els espàrrecs que ara collim son fruit de les motes holandeses de l’any 2017. També estem treballant amb l’Ajuntament i la UPC per incorporar noves varietats d’esparregueres i prevenir possibles malalties”. El vicepresident de la Cooperativa Agropecuària, Salvador Barri, ha destacat la il·lusió amb què la pagesia viu la Fira i si bé han reconegut que la pagesia no té un relleu generacional clar i que per tant “calen estímuls, uns reconeixements, unes ajudes a nivell d’infraestructures per modernitzar el camp, per poder seguir endavant i continuar gaudint d’aquesta zona agrícola tan potent i tan a prop de Barcelona i mantenir els valors que transmet la gent de la terra.”

En aquesta edició, s’incorporen novetats per a promoure la participació de la ciutadania durant la Fira. Una d’elles és el nou espai didàctic de PRÉSSEC, on l’empresa municipal oferirà tallers familiars, una mostra de vehicles sostenibles per la neteja, la jardineria i la recollida de residus.

En el marc de la Fira també se celebrarà la Festa del Comerç i s’atorgaran els premis Botiguer/a de l’Any. A més hi haurà tres photocalls a diferents punts del recinte decorats amb jardineria i tractors.

Al GastroGavà, l’espai gastronòmic de la Fira, s’hi oferiran varietats produïdes en l’entorn del Baix Llobregat a més d’un interessant programes d’activitats, com actuacions musicals i showcookings a càrrec de prestigiosos xefs de la ciutat. Un d’ells serà David Cartoixà del Restaurant Ermita de Brugués, que ha exercit com amfitrió de la fira i que ha destacat que el sabor de l’espàrrec de Gavà és” característic, sulfurós i a la vegada dolç que li donen les terres de Gavà i el seu gruix”

Com a novetat, s’estrena Espàrrecs a la Carta! on alguns dels principals xefs de la ciutat inclouran a la carta dels seus restaurants un plat amb el producte autòcton de Gavà.

 

Font: Aj.Gavà

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here