El parc de la Muntanyeta de Sant Boi, el parc de la Fontsanta de Sant Joan Despí i Esplugues i la platja de Castelldefels i Gavà seran alguns dels llocs on s’iniciarà aquest projecte.

Aquesta primavera s’inicia una iniciativa de ciència ciutadana innovadora que té com a objectiu principal conèixer la biodiversitat de la xarxa de parcs i platges metropolitans. Per dur-ho a terme s’ha escollit estudiar la diversitat de les papallones, un insecte sensible que dona molta informació per valorar i millorar la biodiversitat dels diferents hàbitats.

La iniciativa, està impulsada pel LET, el Laboratori Metropolità d’Ecologia i Territori format per l’IERMB, el CREAFT i la mateixa Àrea Metropolitana.

Aquest nou projecte s’iniciarà al parc de la Muntanyeta de Sant Boi, al parc de la Fontsanta de Sant Joan Despí i Esplugues, al parc del Turonet de Cerdanyola del Vallès, al parc dels Pinetons de Ripollet, al parc del Torrent de la Font i Turó de l’Enric de Badalona, al parc del Tramvia de Montgat i Tiana i a la platja de Castelldefels i a la de Gavà.

S’iniciarà una campanya per a captar voluntaris que vulguin participar al projecte. Aquestes persones rebran una formació específica per a saber com identificar papallones i poder-ne fer un seguiment cada 15 dies durant la primavera, l’estiu i la tardor. Serà el primer pas cap a un futur Observatori Metropolita de Pappallones (mBMS)

Aquest és un estudi que s’emmarca al Pla de millora de la biodiversitat dels parcs i les platges. Aquests espais naturals acullen força biodiversitat i tenen un gran valor socioambiental, a més, poden tenir un paper destacat en la connectivitat ecològica del territori, i facilitar l’entrada de la fauna nativa salvatge a les ciutats. L’estudi es basa doncs, en agafar les papallones diürnes com a espècies bioindicadores i vol ser a la vegada un laboratori per provar estratègies per orientar la gestió de parcs i platges metropolitans.

Com a segona fase, ja al 2020, es planteja crear l’Observatori Metropolità de Papallones i ampliar-ho al conjunt de la xarxa de parcs i platges metropolitans. Aquest, se sumaria als esforços del Pla de seguiment de ropalòcers de Catalunya (CBMS) des de fa més de vint anys i es complementaria amb l’Observatori Ciutadà de Papallones Urbanes, l’uBMS, que es centra exclusivament en els jardins de les grans ciutats, com ja és el cas de Barcelona o Madrid.

Font: AMB

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here