El passat més de març, el parc de la Costeta de Begues va incorporar-se a la xarxa de parcs metropolitans (XPM) que se suma a un total de 51 espais verds urbans.

La incorporació a la XPM implica una dotació d’un sistema de gestió integral de tots els elements del parc, des de la vegetació fins al paviment, a més del mobiliari i els equipaments. El manteniment es durà a terme mitjançant un model de control de qualitat, que millorarà l’espai verd i es garantirà l’optimització dels recursos.

També implica la promoció de l’espai públic per a donar rellevància als valor socials i ambientals del parc a través de diferents activitats de divulgació adreçades a la ciutadania, especialment a famílies i infants.

Que creixi la XPM és vital per consolidar la infraestructura verda metropolitana, que consisteix en una naturalització de la metròpolis basada en la connectivitat entre els espais naturals i les zones purament urbanes. La recuperació ambiental del riu Llobregat, la naturalització del litoral metropolità sud a través dels sistemes dunars i la connexió dels massís del Garraf cap a nuclis urbans a través d’espais verds com el parc de la Costeta són les actuacions més rellevants del últims anys en aquest sector del Llobregat.

Particularitats de la transformació del parc

El parc està ubicat entre els barris de la Parellada i la Costeta de Begues, dins d’una zona de bosc mediterrani, en un turó de 30 metres de desnivell. Amb el projectes es té en compte el caràcter natural específic dels diversos trams del bosc, caracteritzatsper la seva orientació, topografia, geologia i patrimoni històric: la garriga, la solana, l’obac, les feixes, el rocallam i el Grec.

Amb el nou parc es facilitarà una nova manera de recórrer, viure i gaudir d’un espai forestal ja existent gràcies a la connectivitat del parc amb els barris que l’envolten i també entre les diferents zones d’activitats i d’estada.

Els múltiples àmbits d’accés al parc i el disseny del seu perímetre impliquen una integració harmònica amb l’entorn. S’hi ha col·locat murs i altres elements d’acer corten que s’integren amb les tonalitats del bosc. La passejada i les activitats recreatives son els dos usos més importants. El visitant podrà escollir diversos recorreguts estructurats en dos tipus: camins i dreceres.

Les activitats recreatives s’inclouen com a maneres diferents de recórrer el parc, amb els tobogans com a trajectòria de baixada per l’obac, i el bosc de grimpada com a activitat de lleure recorregut per descobrir la garriga. A banda de les zones lúdiques, també hi ha zones d’estada escampades pel bosc.

 

Font: Aj.Begues.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here