Segons els majoristes de Mercabarna-flor, la coincidència amb Setmana Santa pot fer caure les vendes un 5% respecte l’any passat

Amb la rosa vermella com a protagonista indiscutible un any més, la principal tendència aquest Sant Jordi seran els complements naturals per engalanar les roses. Així, segons els especialistes de Mercabarna-flor, més enllà de l’espiga i la senyera tradicionals, cada cop més floristes aposten per materials com la fusta, les fibres naturals, la roba i fins i tot la ceràmica per acompanyar les flors i donar-los un valor afegit.

Uns complements, a més, que en la majoria dels casos en fabriquen a Catalunya. Pel que fa a les vendes, els majoristes de Mercabarna preveuen no arribar als set milions d’unitats venudes, el que suposa un descens del 5% respecte l’any passat. Ho justifiquen pel fet que el Sant Jordi d’enguany arriba tot just després de la Setmana Santa, el que concentrarà les vendes en els últims dies.

Sobre les vendes, el president de Mercabarna, Agustí Colom, ha apuntat una xifra “conservadora” de l’entorn dels set milions de roses, aproximadament un 5% menys que l’any passat, perquè la proximitat de la Setmana Santa farà que sectors com la restauració, associacions, estudiants i empreses que ofereixen flors als seus treballadors o clients com a obsequi tinguin més dificultats per organitzar-se.

Del total de vendes, un terç les distribuirà Mercabarna-flor –uns 2,3 milions – que obrirà tots els dies entre el 18 i el 23 d’abril en horari especial per garantir-ne la distribució i fer front a les comandes de darrera hora.Segons ha explicat el president del Gremi de Majoristes de Mercabarna-flor, Miquel Batlle, un any més la rosa vermella coparà el 85% de les vendes i, d’entre les roses de colors, la groga, amb un 20% del total, serà la més venuda.

Per varietats, la ‘Freedom’, d’origen colombià i equatorià, serà la protagonista absoluta amb el 80% de les vendes de rosa vermella. La segona més venuda serà la ‘Red Naomi’, procedent d’Holanda, que es preveu que suposarà un 15% del total de roses vermelles. El 5% restant es repartirà entre diferents varietats. Del total de roses venudes per Sant Jordi, un 70% vindran d’Amèrica, concretament de Colòmbia (61%) i Equador (9%). De la resta, un 21% provenen d’Holanda, malgrat que cada cop més la flor d’aquesta destinació es planta a l’Àfrica, i 9% de Catalunya i la Comunitat Valenciana. Sobre el volum de roses produïdes a Catalunya, Batlle ha lamentat que “cada cop és més residual” perquè “és car i difícil” i molts pagesos opten per altres cultius més rendibles econòmicament.

Els preus es mantindran al nivell de l’any passat amb roses a partir dels quatre euros depenent de la qualitat de la flor, la llargada de la seva tija o la seva presentació. Només les roses grogues podrien incrementar de preu perquè són molt demandades en diversos països europeus amb motiu de la celebració del Dilluns de Pasqua.

Com conservar les roses a casaEl president del Gremi de Floristes de Catalunya, Joan Gullién, ha explicat que el secret per conservar les roses a casa el màxim temps possible és hidratar-les correctament. Per aconseguir-ho, cada un o dos dies cal canviar l’aigua del gerro i fer un tall en diagonal a la tija perquè absorbeixi més aigua.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here