Aquest Sant Jordi regala comarca!

Us presentem sis llibres sortits del forn d’autors i autores del Baix Llobregat de gèneres i temàtiques variades per a que els llegiu i els regaleu:

Contes des de la presó, Oriol Junqueras (Sant Vicenç dels Horts)

No hi ha mur prou alt que pugui separar un pare dels seus fills. La revista Sàpiens va distribuir per Nadal un primer tast dels contes d’Oriol Junqueras, amb el títol Estimats Lluc i Joana. L’èxit extraordinari de la iniciativa, amb 40.000 exemplars esgotats en poques setmanes, treu a la llum molts relats nous, inèdits fins ara. En aquest volum es reuneixen per primer cop tots els contes d’Oriol Junqueras als seus fills: 37 històries bellament il·lustrades per una trentena d’artistes de casa nostra. El resultat és un lliçó de saviesa, dignitat i amor. Un homenatge preciós als fills i a la vida. <Lluny de caure en el parany del desànim, l’Oriol dona resposta als màgics interrogants de la infantesa i escriu als seus fills Lluc i Joana per explicar-los les meravelles del món. I ho fa amb la mateixa tendresa que si els parlés a cau d’orella.>, explica el seu prologuista, en Pep Guardiola.

La nostra policia. El model de seguretat de Catalunya des de 1978 fins als atemptats de 2017 i l’1 d’octubre, Jaume Bosch (Sant Feliu de Llobregat)

El sistema policial de Catalunya va néixer els anys vuitanta, confrontat amb el model centralista i repressor del franquisme. Des d’aleshores s’ha anat consolidant fins a substituir els cossos de seguretat de l’Estat, un fet gairebé inèdit en els darrers quaranta anys en països que no són independents. Jaume Bosch aporta elements d’anàlisi que ajuden a entendre com hem arribat fins aquí, quines resistències ha exercit i exerceix l’Estat central, i quina seguretat ha de voler una societat democràtica que s’enfronta al sorgiment d’ideologies reaccionàries, un terrorisme globalitzat i noves formes de criminalitat.

Per tenir casa cal guanyar la guerra, Joan Margarit (Sant Just Desvern)

Joan Margarit, que ha complert 80 anys aquest mes de maig, fa unes memòries d’infantesa que tenen una profunditat il·luminadora. El poeta no espigola agendes o àlbums familiars, no es deixa amanyagar gaire per la nostàlgia, ni el preocupa gens quedar bé, sinó que es capbussa de ple en els records que li han quedat clavats i tracta d’entendre per què són allà i de quina manera tenen a veure amb la construcció de la seva vida i de la seva poesia.

Joan Margarit escriu per entendre la vida, no només la seva. Un bon poeta fa d’una anécdota personal un símbol universal. La intenció d’aquestes pàgines és descobrir el valor de la vida en una infantesa i adolescència que no sempre van ser amable. A la coberta, el lector veurà el nen Margarit en un balcó de Girona; també va viure a Sanaüja, a Rubí, a Figueres, a Barcelona, a Santa Coloma de Gramenet i finalment a la lluminosa ciutat de Santa Cruz de Tenerife, d’on anava i tornava en uns lents i solitaris vaixells de càrrega que han impregnat per sempre més els seus poemes.

L’alè del drac, Maite Carranza (Sant Feliu de Llobregat)

L’Antoni és un jove amb el cap ple de somnis impossibles per al futur. Un futur que espera compartir amb la Coia, la seva millor amiga d’infantesa i l’amor de la seva vida, una noia única i especial que no sembla feta per al món que li ha tocat viure.

Són temps il·lusionants per als revolucionaris reusencs que esperen l’imminent esclat de la Primera República. Però el destí, tràgic, els juga una mala passada i trunca les esperances de l’Antoni. La mort de la seva estimada, l’obsessió per saber la veritat i la recerca de l’assassí ocuparan totes les seves hores de l’estiu de 1868, mentre es congria la revolta i la Reina Isabel I fa les maletes.

La fascinant i trepidant història d’un jove idealista que acabaria canviant el món per sempre. El seu nom? Antoni Gaudí.

Del port de l’Ordal al pont del Llobregat. Un recorregut històric per l’N-340, Francesc Ollé (Vallirana)

El llibre fa un recorregut històric per la carretera que avui anomenem N-340, una carretera sorgida des del que avui en diem La Creu Coberta de Barcelona, travessant el riu Llobregat, amb un pont de 15 arcades, fins als turons escabrosos del Port de l’Ordal. El recorregut enumera els ponts, les cases i els esdeveniments d’aquella magna obra que va ser una aportació important per a l’economia de la comarca baixllobregatina i penedesenca.

Avui per tu, demà per mi. El pacte a la recíproca de dues famílies durant la Guerra Civil (1936-1939), Gemma Tribó (Molins de Rei)

Llibre de lectura fàcil de la Doctora en Història Contemporània Gemma Tribó, que es va animar a escriure aquesta novel·la, basada en fets reals, sobre un acord d’ajuda mútua entre dues famílies durant la guerra civil. La Lectura Fàcil permet la comprensió de llibres, textos, webs, etc. a persones amb dificultats lectores (immigrants, persones amb discapacitat, gent gran, persones amb una escolarització deficient, etc.). Perquè tothom té dret a accedir a la informació, a la literatura i a la cultura.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here