El sindicat  UGT (Unió General de Treballadors) ha denunciat públicament aquest dimecres que la DGAIA (Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència) està mostrant “deixadesa” a l’hora de destinar recursos al CREI d’Esparreguera.

En aquest CREI  (Centre Residencial d’Educació Intensiva) de Can Rubió hi viuen 20 adolescents amb problemes conductuals greus. La UGT assegura que aquest CREI acumula ja des del juliol problemes de convivència i que per tant l’acumulació d’aquests incidents han provocat una “sensació d’inseguretat absoluta”. Per aquest motiu, reclama que es destinin de forma fixe dos agents de seguretat durant les 24 hores a diferència del únic vigilant que s’ocupa actualment d’aquestes tasques.

Segons el sindicat, un agent i els pocs educadors que treballen a cada torn son insuficients per a fer front els “nombrosos” aldarulls que succeeixen cada setmana. El responsable sindical d’UGT als centres de la DGAIA, Pedro González, ha assegurat que hi ha hagut situacions greus amb llançament de pedres a furgonetes inclosos i intents d’agressió i de suïcidi.

Aquestes situacions de risc han requerit contencions físiques que acaben per desgastar als treballadors i fan que augmenti la sensació d’inseguretat, ha expressat González. Ha recordat que aquest estiu va haver-hi un “40% de la plantilla” que va demanar la baixa laboral per estrès i molts dels suplents han refusat les vacants.

González ha insistit en que tenir més agents de seguretat implica també un augment de la plantilla d’educadors. “La direcció general de la DGAIA es va comprometre a augmentar els recursos, i així ens ho han repetit vàries vegades a les meses de negociació, però la solució no arriba” ha assegurat Gonzàlez. Alhora, ha lamentat que “ uns nois que haurien d’estar protegits, es troben atemorits, mentre els treballadors pateixen per la seva integritat física”.

La DGAIA ha assegurat, després de la denuncia que, “està tramitant un nou contracte per incrementar la cobertura del personal de seguretat”. La Generalitat ha recordat que fa un any el CREI era un CRAE terapèutic i des d’aquell moment es va treballar amb la plantilla amb un període d’adaptació i formació.

Segons la DGAIA, Can Rubió, és un dels centres amb la proporció més alta d’educadors per residents. La Generalitat per la seva banda indica que a l’octubre de 2018 es va aprovar el protocol de prevenció i actuació davant les situacions de violència als centres de protecció a la infància i a l’adolescència, amb una normativa específica, un circuit de procediments a seguir i un règim de sancions que s’han complert. La DGAIA afirma que en aquest centre no es produeixen més incidents que en altres de les mateixes característiques i la Generalitat recorda que l’ingrés al centre està autoritzat per un jutge que supervisa al jove mentre roman al centre.

El Departament de Treball, Afers Socials i Familia ha lamentat que les dues darreres reunios del comitè de seguretat i salut, on es fa el seguiment d’aquest tema s’hagin hagut d’anular per manca de quòrum dels treballadors.

 

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here