Malgrat la decisió inicial de la Generalitat de reduir un grup a l’escola Sant Bernat, finalment les xifres de preinscripció han donat la raó a l’Ajuntament i no es reduirà cap grup el proper curs

El curs 2019-2020 Olesa de Montserrat mantindrà tots els grups de P3 que ja hi havia aquest curs als centres públics i concertats del municipi. Inicialment els Serveis Territorials d’Ensenyament havien decidit rebaixar l’oferta en un grup (passant de 12 a 11 grups en total) arran la baixa de la natalitat, i concretament suprimir-lo a l’escola Sant Bernat. Finalment, però, i tal i com havia demanat l’Ajuntament d’Olesa a instàncies del Consell Escolar Municipal (així com la comunitat educativa de l’escola pública d’Olesa a través de la Plataforma Olesa es Mou), les xifres de la preinscripció s’han imposat i l’alta demanda que han tingut les escoles públiques d’Olesa han fet que la Generalitat hagi decidit finalment mantenir el segon grup de P3 a l’escola Sant Bernat.

L’alcaldessa d’Olesa i regidora d’Ensenyament, Pilar Puimedon, s’ha mostrat satisfeta per la decisió final, tot i que ha lamentat que el director dels Serveis Territorials d’Ensenyament al Baix Llobregat, Francesc Ballester, no hagués atès la demanada reiterada de l’Ajuntament per tal que s’ofertés el mateix nombre de places que l’any passat, i en tot cas, decidir si calia reduir grups un cop finalitzat el procés de preinscripció.

Davant la decisió del departament d’Ensenyament d’ofertar un grup menys de P3 per al proper curs, atenent les dades del padró,  el Ple de l’Ajuntament d’Olesa va aprovar el mes de febrer, i a instàncies del Consell Escolar Municipal, una moció que criticava que s’hagués decidit “unilateralment” a quina escola es trauria aquest grup, sobretot quan l’escola Sant Bernat no havia estat el centre amb menys demanda l’any passat.

Per aquesta raó, l’Ajuntament d’Olesa proposava que el criteri en la preinscripció per al curs 2019-2020 fos el mateix, que l’oferta fos també la mateixa que el curs passat i que, en tot cas, si calia reduir un grup de P3, no es decidís a quina escola calia fer-ho fins passada la preinscripció. Malgrat això, els Serveis Territorials van mantenir la decisió d’ofertar, d’entrada, un grup menys de P3 a l’escola Sant Bernat, una decisió que el Ple va rebutjar, sobretot perquè es considerava que no s’havia donat cap raó del perquè d’aquesta decisió.

A més, l’Ajuntament defensava que aquesta reducció del nombre de places de P3 no permetria assumir la matrícula viva (alumnat que es matricula al municipi un cop ja iniciat el curs).

Un cop finalitzat el període de preinscripció, l’alta demanda de places a l’escola pública ha posat de manifest la necessitat de tornar a recuperar el segon grup de P3 a l’escola Sant Bernat. Així ho ha admès el director dels Serveis Territorials d’Ensenyament al Baix Llobregat, Francesc Ballester, que ha destacat que el període de preinscripció ha posat en evidència una “fidelització” de l’alumnat olesà cap a l’escola pública.

Francesc Ballester ha remarcat que en cap moment el departament es va plantejar la reducció del grup de P3 com a definitiva, i ha insistit que les dades del padró no demandaven el mateix nombre de places de P3 que al curs actual. Segons Ballester, es van ofertar 11 grups de P3 (6 grups en centres públics i 5 grups en centres concertats) amb una oferta total de 275 places “quan el padró era de 233 alumnes”. Finalitzat el període de preinscripció, però, hi ha hagut més demanda de places a les escoles públiques que les ofertades. D’altra banda, segons Ballester, també s’ha posat en evidència que l’escola concertada, sobretot un dels centres olesans, és receptor d’alumnat d’altres municipis. Per tot plegat, el curs 2019-2029 finalment tindrà 12 grups de P3 a Olesa, 7 en centres públics i 5 en concertats.

L’alcaldessa d’Olesa i regidora d’Ensenyament, Pilar Puimedon, s’ha mostrat satisfeta per la decisió del departament d’Ensenyament de mantenir tots els grups de P3 a Olesa, si bé ha lamentat la postura que va tenir prèvia al període de preinscripció. Segons l’alcaldessa, “potser no hagués calgut una posició tan intransigent per part del director dels Serveis Territorials i haver sortit amb tota l’oferta, com s’havia fet altres cops”.

Font: Ajuntament d’Olesa de Montserrat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here