Aquest dimarts la Fiscalia va oposar-se a que el líder d’ERC obtingués l’acta de d’eurodiputat.

Aquest dimecres ha estat confirmat pel Ministeri de Justícia que l’Advocacia de l’Estat ha enviat un escrit al Tribunal Suprem a favor que el baixllobregatí Oriol Junqueras pugui sortir el proper 17 de juny de la presó per acudir al Congrés i prometre la Constitució davant la Junta Electoral Central com a europarlamentari.

Aquesta decisió de l’Advocacia de l’Estat xoca amb la de la Fiscalia que va oposar-se dimarts a que l’exvicepresident de la Generalitat en presó preventiva encausat per rebel·lió pel seu paper al procés, obtingués l’acta. La Fiscalia va enviar un escrit al Tribunal Suprem en el que considerava que si Junqueras adquiria la condició d’eurodiputat podria obligar al Tribunal Suprem a demanar el suplicatori al Parlament Europeu per a retirar-li la immunitat per evitar la paralització del procés penal.

L’advocacia ha considerat aquest dimecres que ha de ser la Junta Electoral Central la que valori el compliment dels requisits que estableix el dret espanyol i que pot afectar als candidats electes a més dels efectes de l’article 384 bis de la Llei d’Enjudiciament Criminal, que si s’apliqués suposaria la suspensió de Junqueras també com a europarlamentari.

Demana en el seu escrit que el trasllat al Parlament es faci amb les mateixes condicions de custodia i limitació que van dur-se a terme el dia de la constitució del Congrés i el Senat. També demana que el Tribunal Suprem enviï a la Junta Electoral Central la interlocutòria de conclusió del sumari de la causa del procés i la comunicació de la presidenta de la Cambra baixa per la qual va declarar-se a Junqueras automàticament suspès com a diputat espanyol.

Per altra banda, l’escrit que va enviar la Fiscalia aquest dimarts argumenta que el cas de Junqueras és diferent al que va plantejar-se en la presa de possessió dels diputats al Congrés i al Senat. Segons el ministeri públic, si Junqueras adquireix la condició de diputat s’obriria un escenari en el que podrien produir-se interferències en l’exercici de la funció jurisdiccional, és a dir, que el Tribunal Suprem hauria de demanar permís a Brusel·les per poder seguir actuant contra el líder d’ERC. Tot i que el judici ja hauria acabat, el tribunal podria veure’s obligat a retardar la sentencia si el parlament Europeu no concedís la seva autorització.

Està previst que el judici acabi aquest dimecres i que s’iniciï així la fase de deliberació de tribunals i el dictat de sentencia.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here