Una vegada constituïts els consistoris el passat dissabte dia 15 de juny ja es pot fer un primer balanç de la composició de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, formada per 36 municipis. Una bona part d’aquests ajuntaments pertanyen a la comarca del Baix Llobregat però no en formen part els municipis de la zona nord de la comarca ni l’ajuntament de Vallirana.

El PSC disposa de 19 alcaldies: Badalona, Badia, Barberà, Castelldefels, Cerdanyola, Cervelló, Cornellà, Esplugues, Gavà, l’Hospitalet, Molins de Rei, Sant Adrià del Besós, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Gramenet i Viladecans.

Els Comuns han aconseguit 8 alcaldies: Barcelona, Castellbisbal, Montcada i Reixac, Pallejà, La Palma de Cervelló,  el Prat de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat i Santa Coloma de Cervelló.

ERC ha arribat a l’alcaldia a 5 municipis: Corbera, Montgat, el Papiol, Sant Cugat del Vallès i Tiana.

Junts ostenta l’alcaldia a 2 municipis: Begues i Sant Climent de Llobregat.

Finalment dos grups locals tenen l’alcaldia a Torrelles i a Ripollet.

En una primera estimació provisional de consellers metropolitans, que pot variar en funció dels acords que es produeixin en el moment de triar els que han de ser escollits pels plens municipals, el PSC en tindria 44 ( superant els 36 que tenia en el passat mandat), els Comuns mantindrien els 16 que tenien, ERC passaria de 11 a 16, Junts baixaria de 12 als 7 actuals, Ciutadans baixaria de 5 a 4, el PP conservaria tan sols 1 conseller dels 4 que tenia, els grups locals mantindrien els 2 dels que disposaven, i la CUP desapareixeria de l’AMB en no obtenir cap conseller ( en tenia 7 el mandat passat).

Una dada important de cara a l’elecció del president o presidenta de l’AMB és el de la població representada per cada grup. L’article 11 de la Llei 31/2010 de l’Àrea Metropolitana de Barcelona obliga a que el president o presidenta de l’AMB hagi de ser un alcalde o alcaldessa que tingui el suport del Consell d’Alcaldes amb  el vot dels alcaldes de municipis que representin les dues terceres parts de la població de l’Àrea ( la població total és de 3.260.268 persones). Cal tenir present que els Comuns ( gràcies al pes de la ciutat de Barcelona) representen més població que la que sumen les alcaldies del PSC.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here