Un de cada dos treballadors per compte propi no descansarà a l’estiu per l’elevat sacrifici econòmic que li suposa

“Fa 12 anys que no em puc agafar vacances -escriu la Carmen entre emoticones rialleres, traient ferro a la situació-. Tinc un negoci que no em fa precisament rica i, si abaixo la persiana durant tot un mes, no tinc ingressos per poder pagar el lloguer del local”, argumenta.

El seu no és un cas aïllat. De fet, quan arriba l’estiu, el fòrum del portal web InfoAutónomos s’omple de comentaris d’autònoms preguntant per la recepta màgica que els permeti aturar la seva activitat durant uns dies sense perdre diners. “Si els treballadors per compte propi ens agafem un parell de setmanes per descansar, estem rebutjant possibles encàrrecs -es lamenta un altre usuari, que es dedica al món de les traduccions-. Ja fa 20 anys que jo no m’aturo i no ho faré fins que el Govern em pagui una compensació per poder fer-ho sense sortir-hi perdent”, rebla.

Les xifres corroboren els seus testimonis. Aquests mesos d’estiu, un de cada dos autònoms no marxarà de vacances. Així ho assegura un informe de la Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms (ATA), que xifra en un 51,3% les persones empleades per compte propi que aquest juliol i agost no s’agafaran cap parèntesi. De fet, el document va més enllà i apunta que el 39,8% de les persones autònomes a Espanya tampoc les faran en cap altre moment de l’any. A més, aquells que decideixin tancar i marxar de vacances, ho faran majoritàriament per un període inferior a 15 dies.

“Per molts treballadors autònoms, aconseguir fer vacances és una missió realment complicada”, explica Miquel Camps, president de Pimec Autònoms i vicepresident d’aquesta patronal. De motius n’hi ha diversos, però n’hi ha un que destaca per sobre dels altres: “l’autònom no té vacances remunerades i per tant si no treballa no cobra”, recorda Camps. Lorenzo Amor, president d’ATA, ho subscriu: “Si gran part del col·lectiu no fa vacances és principalment per motius econòmics: busquen perdre la major quantitat de diners possibles”, diagnostica basant-se en els resultats de l’enquesta que realitza anualment la seva entitat.

Fenomen cronificat

Precisament, en línies generals, el document d’ATA remarca que el fet de no fer vacances -o de fer-ne poques- es tracta d’un fenomen cronificat i molt estès entre els autònoms: tan hi fa el sexe, l’edat o el sector professional. Això sí, amb alguns matisos. Si ens basem en el paràmetre de l’edat, els joves emprenedors són els que menys vacances faran (un 43,6% seguirà treballant), mentre que un 45,8% dels autònoms d’entre 40 i 45 anys sí que optarà per desconnectar. Si ho mirem per sectors, també hi veiem algunes diferències. El 71,3% dels autònoms dedicats a activitats professionals vinculades al món científic, tecnològic, financer o immobiliari marxaran de vacances aquest estiu, però, en canvi, el 72,3% d’aquells que es dediquen a activitats artístiques renunciarà a aturar-se.

“Els autònoms són gent que està molt sola i que, per tant, generalment ha d’afrontar els problemes sense l’ajuda de ningú -recorda Miquel Camps-. Controlen completament el seu dia a dia laboral: des de buscar nous encàrrecs fins a gestionar tota la paperassa que genera la seva activitat”, afegeix intentant explicar per què costa tant que decideixin destinar uns dies a fer vacances. “Entenem que per algunes persones pot arribar a ser molt complicat, però l’autònom ha de descansar i desconnectar de la feina pel bé de la seva salut física i mental”, recalca taxatiu. Pel president de Pimec Autònoms, qui no ho fa tard o d’hora acaba “cremant-se i petant”.

Però quins trucs existeixen perquè ser autònom i fer vacances no siguin un binomi impossible? Miquel Camps n’assenyala un parell. “L’autònom ha d’anar estalviant mica en mica cada mes per poder permetre’s tancar un parell de setmanes l’any -assenyala-. Hi ha gent que no ho fa perquè els números no li ho permeten, però també hi ha persones que simplement no hi pensen”, apunta. En segon terme, Camps explica que hi ha la possibilitat de donar-se de baixa de la Seguretat Social durant el mes en què es decideixi fer vacances per estalviar-se pagar la quota mensual. “Existeix la opció, però no la recomanem -adverteix-. Si es fa, cal tenir molt clar el calendari per donar-se de baixa quan toca i tornar-se a donar d’alta a temps per començar a treballar quan es vol”, explica. A més, l’expert recorda que, fent aquest moviment, les bonificacions es perden i que, per tant, les deduccions per lloguer o despeses diverses no s’apliquen.

Tanmateix, Camps es mostra confiat que fer vacances és possible. Això sí: marxar i aconseguir desconnectar ja és una altra cosa. “Si els empresaris sempre estan pendents de què passa a l’empresa, els autònoms -que no deixen de ser empresaris de si mateixos- també són incapaços de no pensar en els seus encàrrecs”. Per Camps, potser és millor així. “A vegades l’angoixa d’intentar desconnectar i no poder és pitjor que mirar el mòbil de tant en tant”, conclou.

Font: Per Marc Amat / AMIC

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here