La cerimònia dels Premis Altaveu  suposa l’avantsala de la 31 edició del Festival Altaveu, que comença el 5 al a Sant Boi

Enguany, el festival comptarà amb les actuacions destacades de Wilko Johnson, John Paul Keith, The Mani-las, Deltonos, Elena Setién o Marem Ladson, entre d’altres.

Els Premis Altaveu són un reconeixement a artistes, entitats i iniciatives que, d’una manera destacada, han enriquit la música produïda a Catalunya durant l’últim any.

Els premiats de l’edició d’enguany són Rosalía, Clara Peya, Hidrogenesse, Raynald Colom i Colectivo Vozes, Festival Esperanzah! i el promotor musical Gay Mercader.

Des del 1990, any d’inici d’aquests clàssics guardons, destacats artistes (com Maria del Mar Bonet, Jaume Sisa, Silvia Pérez Cruz, Manel, Albert Pla, Peret, Txarango, Quimi Portet, Adrià Puntí, Estopa, Lluís Llach, Roger Mas, Joan Colomo, Antònia Font o «els espacials» Love of Lesbian, Pau Riba i Sala Apolo), programacions (com el Sónar, el Festival de Flamenc de Ciutat Vella, el Festival Internacional de Jazz de Terrassa o el Faraday) i professionals (com el Taller de Músics, Verkami, BCore Disc o Heliogàbal, entre d’altres), han estat alguns dels premiats.

El Jurat dels Premis Altaveu està format per músics, periodistes i professionals del món de la música, així com l’organització del Festival.

Els guanyadors del Baix Llobregat

ROSALÍA

A la travessa dels Premis Altaveu des de mesos abans de la publicació d’‘El mal querer’ –un dels discos clau del 2018, no només a Espanya sinó a tot el món–, Rosalía és una de les millors notícies en la música popular d’aquest país. Ho és per moltes raons, i aquestes en són algunes. Una cantaora que parteix de les arrels del flamenc per portar-lo a l’avantguarda o al mainstream amb eines de la música electrònica com el ‘sample’. Una dona jove que als 25 anys ja desplega un enorme talent com a creadora i intèrpret. Una artista amb carisma capaç d’aconseguir una connexió transversal amb públics de diferents edats, orígens i paladars musicals. Una superestrella internacional nascuda aquí al Baix Llobregat, a Sant Esteve Sesrovires, sorgida del planter d’escoles superiors de música de casa nostra, l’ESMUC i el Taller de Músics, que contagia una sana ambició als i les músics que venen. L’autora de ‘hits’ que ens fan ballar ‘Con altura’ o ‘Malamente’. “Junta las manos y las separas”: així s’aplaudeix Rosalía.

PREMI ALÇA LA VEU | FESTIVAL ESPERANZAH

Les veus dissonants sonen més fort quan la resta son unànimes.  La gran majoria de festivals s’han convertit en parc temàtics, negocis on els fons d’inversió cerquen rendibilitat o els ajuntaments postals a la recerca del turista indecís. És així que quan un festival agermana música i ideologia, solidaritat i reivindicació, esperit crític i voluntat, es converteix en una “rara avis”, en una veu dissonant. I la veu, precisament la veu de qui normalment no la te, és l’ànima d’un festival que ja ho diu tot amb el seu nom: Esperanzah!; sí, amb “h” per trencar les normes i amb exclamació per emfatitzar la voluntat . La resta ho diu amb música, amb el seu emplaçament, el barri popular de San Cosme, al Prat de Llobregat i amb la destinació dels seus guanys a mantenir viva la esperança d’un món millor. Una veu dissonant que cada dia sona més alta.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here