La selecció espanyola de bàsquet va tornar a tocar la glòria ahir, al guanyar el segon Mundial de la seva història al Wukesong Sport Arena de Pekin, on van guanyar l’Argentina (75-95) i van recuperar el seu lloc a l’olimp del bàsquet, 13 anys després de fer-ho per primera vegada al Japó

Igual que va passar a la final de Saitama 2006, en aquella ocasió contra Grècia (70-47), Espanya es va exhibir en la batalla final per l’or amb una actuació fantàstica liderada per Ricky Rubio (20 punts), flamant MVP del Mundial, i el santboià Marc Gasol (14, 7 rebots i 7 assistències), inclosos ambdós en el quintet ideal del torneig. Va ser el tancament somiat a un camí que es va iniciar fa gairebé dos anys, amb l’estrena de les incertes ‘finestres’ FIBA.

Dotze jugadors van abraçar la glòria a la Xina, però molts més van contribuïr al seu èxit, resistint quan el futur pintava més aviat fosc. Sergio Scariolo en va reconèixer la tasca, traient a pista en els últims minuts a Quino Colom, Javi Beirán i Xavi Rabaseda, els únics que han viscut tot de principi a fi tot aquest llarg procés, amb final feliç.

Si el seleccionador es va poder permetre aquest homenatge va ser perquè els seus jugadors van completar un partit espectacular per tombar un brau rival que mai es va rendir, però que va haver d’acabar admetent la seva inferioritat. 13 anys després d’aquella recordada semifinal al Japó, Espanya tornava a tancar el camí de la glòria a la selecció sud-americana.

D’aquell dia repeteixen el capità Rudy Fernández i Marc Gasol, supervivents de la millor generació en la història del bàsquet espanyol. En el cas del pivot de Sant Boi, completa un any inoblidable en què també va guanyar l’anell de la NBA amb els Raptors. Tan sols Lamar Odom havia estat capaç de fer-ho en tota la història del bàsquet.

Després batre Tunísia, Iran, Puerto Rico, Itàlia, Sèrbia, Polònia i Austràlia en aquest Mundial, l’Argentina també es va sumar a la llista de víctimes. Es va estavellar una i altra vegada contra la defensa espanyola, sempre comandada per Rudy i Víctor Claver, i qui més ho va patir va ser Luis Scola, el seu millor home en el torneig. Argentina ja perdia per 21 punts en el tercer quart quan el pivot va estrenar la seva anotació.

Espanya va tancar el cercle, va destrossar el seu rival en la batalla pel rebot (47-27) i va dominar tot el partit des d’un arrencada fulgurant (2-14). En atac tot fluïa i fins a sis jugadors van aconseguir dobles dígits d’anotació. Argentina va amenaçar una reacció (13-14), però ja no va estar més tan a prop en el marcador i en l’equador del segon quart ja rumiava la derrota després d’encaixar un parcial d’1-17 (14-31).

Font: Europa Press

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here