Tal com va avançar elbaix.cat, aquest dimarts 17 de setembre es va inaugurar al Centre Cívic Mas Lluí de Sant Feliu de Llobregat l’exposició “Metròpolis de ciutats”, un exposició que pretén explicar la importància del PDU i la seva complexitat a la ciutadania 

Aquest dimarts, 17 de setembre, es va inaugurar al Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat l’exposició ‘Metròpolis de Ciutats’, una mostra amb l’objectiu de compartir coneixement i incentivar la participació sobre el Pla Director Urbanístic (PDU), l’instrument que recollirà el conjunt de directrius i normes que determinaran com s’ha de desenvolupar la metròpolis en els pròxims anys.

En l’acte va intervenir en primer lloc la presidenta del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat (CECBLl), Genoveva Català. El CECBLL, situat dins del Centre Cívic Mas Lluí, va néixer l’any 1974 amb el compromís de promoure la comarca i contribuir a cohesionar-la a través de la cultura, el coneixement i la defensa del patrimoni. Català que va començar la seva intervenció recordant la figura de Joan Anton Solans, un persona clau en la planificació urbanística del país que malauradament va morir el passat mes d’agost; i que va recordar també que l’àmbit d’actuació del Centre és tota la comarca del Baix Llobregat però que diversos municipis de la comarca resten fora de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que és el marc en el que ha d’operar el Pla Director Urbanístic Metropolità.

El gerent de l’AMB, Ramón Torra, va destacar la tasca feta per l’equip que ha muntat l’exposició, així com el consens polític assolit, i va fer una crida a la ciutadania a participar en la discussió de l’avanç del PDU, que ara es sotmet a debat ciutadà. Torra, va destacar la feina que s’ha fet fins ara i el camí que queda per recórrer: “Tenim un document aprovat sota consens i que ara, cal compartir amb el territori”.

Finalment, l’alcaldessa de Sant Feliu, Lidia Muñoz, va expressar la seva satisfacció pel fet que la ciutat aculli l’exposició i va recalcar la necessitat de vincular el PDU amb la gran obra que marcarà el futur de Sant Feliu: el soterrament de les vies de RENFE.

Muñoz, va observar que: “L’esperit d’aquesta exposició és el que hem de traslladar a tot el que té a veure amb l’urbanisme. Sovint quan parlem d’eines de planejament sembla que parlem de temes molt tècnics, però realment l’urbanisme és una eina de cohesió social”. 

Figures com l’actual Pla General Metropolità (PGM) han permès, segons Muñoz, protegir zones properes a Sant Feliu que s’han vist greument amenaçades: “Hem pogut protegir Collserola, el Parc Agrari… ens ha donat el marc específic per augmentar els graus de protecció dels espais naturals dels nostres entorns i alhora de continuar construint aquesta ciutat compacta”. 

L’alcaldessa va fer un prec a l’Àrea Metropolitana de Barcelona: “Ara tenim un gran repte, que és el repte del soterrament. Ens trobarem amb dos figures intermitges [PGM i PDU] treballant a l’hora. Jo el que demano és que l’aplicació d’aquesta norma sigui àgil i ens faciliti la vida quotidiana dels nostres ciutadans i ciutadanes”.

Sant Feliu, va ressaltar l’alcaldessa, afronta reptes comuns amb altres municipis: “Hi ha grans reptes en aquests mandats que ens venen per davant: un és la crisi climàtica, i l’altra és la mobilitat i com ens relacionem entre ciutats”.

L’exposició presenta l’àmbit del Pla, que és l’AMB, que només amb el 2% del territori de Catalunya acull quasi el 50% de la població. D’aquí la importància i la complexitat d’un Pla que recull el conjunt de directrius que determinaran com s’han de desenvolupar, en els propers anys, els principals aspectes del territori metropolità. 

“Metròpolis de ciutats” estructura el seu relat expositiu en sis apartats: Metròpolis de ciutats, la metròpolis dins la regió, el procés de redacció del PDU, un mur de directrius, els projectes metropolitans i l’Avanç del PDU metropolità. Alhora presenta diverses realitats i propostes: Teixits residencials, Metabolisme urbà, Mobilitat sostenible, Constel·lacióde centres, Infraestructura verda i Àrees d’activitat econòmica.

L’exposicio

L’exposició dissenyada per l’AMB es pot visitar fins al 29 de setembre al Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, situat al Centre Cívic Mas Lluí (Carrer Estelí, 10). El seu horari de visita serà de dilluns a divendres, de 10 a 14 h i de 16 a 21 h. El cap de setmana també s’obrirà al públic en horari de 10 a 14 h i de 17 a 20 h els dissabtes i de 10 h a 14 hels diumenges.

Posteriorment l’exposició passarà per quatre municipis metropolitans més: El Prat de Llobregat, Cerdanyola del Vallès, Badalona i Barcelona. A més, s’ha habilitat un correu electrònic per concertar visites guiades i per tenir més informació: contactepdu@amb.cat.

Aquesta exposició itinerant es va inaugurar al Citilab de Cornellà de Llobregat el passat 7 de febrer del 2019 i després es va poder visitar a Ca l’Alier de Barcelona fins el 19 de març del 2019.

Participa!

La primera sessió del procés de participació del PDU es realitzarà el proper dimecres 25 de setembre a les28h, a la seu del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat (CECBLL), al carrer Estelí, 10, de Sant Feliu de Llobregat.

La sessió s’estructurarà en tres apartats diferenciats: l’exposició del contingut del Pla (que posarà èmfasi en la definició de les idees principals), un espai de treball temàtic en grups més reduïts i, finalment, un moment de retorn en què es presentaran sintèticament els resultats obtinguts als diferents espais de treball.

La convocatòria va dirigida a la ciutadania dels municipis d’aquest àmbit territorial: Begues, Castellbisbal, Cervelló, Corbera de Llobregat, Molins de Rei, Pallejà, la Palma de Cervelló, el Papiol, Sant Andreu de la Barca, Sant Climent de Llobregat, Sant Feliu de  Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here