La Sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes marca la jornada d’homenatge i ofrenes a l’ex-president Lluís Companys, afussellat l’any 1940 pel règim franquista.

Enmig del cicle de mobilitzacions que ahir s’inicià arreu del territori en resposta a la sentència del Procés, avui es commemora el 79è aniversari de l’assassinat de Lluís Companys.

Nascut al 1882 a Tarròs (Lleida), va iniciar la seva trajectoria política a la universitat mentre estudiava dret. Va crear el Partit Republicà Català, pel qual sortiria escollit diputat l’any 1921 i deu anys després, juntament amb Josep Tarradellas i Francesc Macià, fundarien Esquerra Republicana de Catalunya.

Al 1931, Companys, Tarradellas i Macià van proclamar la “República Catalana”, fet que esdevingué l’aprobació del primer Estatut d’Autonomia l’any 1932. Sota el govern de Manuel Azaña, al 1933 Companys va exercir de Ministre de la Marina.

President de la Generalitat entre 1934 i 1939, va proclamar l'”Estat Català dins la República Federal Espanyola” aprofitant el context de revoltes i inestabilitat contra el govern de dretes de Lerroux i Gil Robles a 1934. El condemnaren a 30 anys de presó, però va ser amnistiat a 1936 després de la victòria del Front Popular.

Amb l’esclat de la Guerra Civil, va haver d’exiliar-se a França fins que les tropes nazis el van detenir l’any 1940. Va ser entregat a la Direcció General de Seguretat de Madrid i enviat al Castell de Montjuïc, que aleshores servia de presó. Allà seria jutjat per “adhesió a la rebelió militar” un 14 d’Octubre de 1940 i afussellat al dia següent.

Arreu del Baix Llobregat s’han convocat actes d’homenatge. A Sant Vicenç dels Horts a primera hora del matí s’ha realitzat una ofrena floral, o aquesta tarda al Prat de Llobregat (18:30h als Jardins Lluís Companys) o Martorell (cruïlla del carrer Lluís Companys amb Avinguda Francesc Riera). A d’altres municipis, com Molins de Rei, els actes han estat suspesos com la resta d’activitat institucional com a resposta a la sentència del procés, d’acord amb el que demanava l’Associació Catalana de Municipis i l’Associació de Municipis per la Independència.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here