Una actuació de gran rellevància que millorarà la permeabilitat entre els dos sectors del casc urbà i dotarà la ciutadania d’unes instal·lacions més modernes i plenament integrades.

El Consell d’Administració d’ADIF ha adjudicat en la seva darrera reunió d’aquest dimarts les obres de soterrament del ferrocarril al seu pas per Sant Feliu de Llobregat. El contracte ha estat adjudicat per un import de 62.629.919,43 euros a la empresa Acciona Construcción, amb un termini d’execució estimat de 44 mesos.

Es tracta d’una actuació de gran rellevància que millorarà la permeabilitat entre els dos sectors del casc urbà de la ciutat i dotarà la seva ciutadania d’unes instal·lacions més modernes i plenament integrades. A més a més, es suprimirà un pas a nivell que registra actualment una elevada densitat de trànsit de vehicles i vianants.

De forma paral·lela, Adif ja està avançant en els projectes d’instal·lació de protecció i seguretat, i de l’edifici de viatgers de la nova estació. De fet, l’adjudicació culmina l’acord de Consell de Ministres del passat 12 d’abril que va donar llum verda al soterrament de les vies i va autoritzar a ADIF a iniciar la licitació de l’obra que es va publicar al BOE aquell mateix abril i on es detallava que el Ministeri de Foment assumia el cost de tota l’actuació.

Transformació radical de la fisonomia de la ciutat

Amb el soterrament, les vies quedaran totalment cobertes al llarg del quilòmetre i mig de longitud que fa el casc urbà de Sant Feliu, entre la riera de Pahissa i la carretera de la Sànson. Així, es generaran nous espais per a la ciutat, que s’urbanitzaran mitjançant un concurs internacional que l’Ajuntament de Sant Feliu està desenvolupant, i que finalitzarà amb una votació ciutadana per a decidir el projecte guanyador.

El projecte contractat desenvolupa les actuacions d’obra civil, plataforma, via i catenària de l’alternativa 1 de l’Estudi Informatiu, que s’han definit per causar la menor afecció possible a l’entorn urbà i al servei comercial de rodalies durant l’execució de les obres.

A més, i en compliment de la Declaració d’Impacte Ambiental, es pretén evitar afeccions a l’estructura de l’autopista B-23, millorar l’accessibilitat dels usuaris del ferrocarril a la futura estació i donar viabilitat al projecte d’implantació d’un tramvia en superfície promogut per l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM). Les obres s’executaran en els termes municipals de Sant Feliu de Llobregat i Sant Joan Despí en una longitud de 2.975 m. de l’actual línia ferroviària, per la qual circulen essencialment els serveis de les línies R1 i R4 de Rodalies.

D’ells, 1.550 m seran executats mitjançant dos sistemes constructius: 910 m en túnel entre pantalles i 640 excavats en mina. A més de l’eliminació de l’actual pas a nivell, es preveu l’execució de 3 passarel·les de vianants i la construcció de l’estructura de la futura estació.

Unes obres que transformaran la fisonomia de la ciutat de Sant Feliu i permetran cohesionar carrers i barris, eliminaran l’elevada perillositat que comporta el creuament del pas a nivell, permetran la millora de les freqüències de pas de trens, milloraran la mobilitat de les persones i els vehicles, i permetran la reducció de la contaminació acústica i ambiental. La culminació de quaranta anys de reivindicació veïnal, social i institucional.

La delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera ha celebrat “que s’hagin acomplert els terminis acordats al març d’aquest any per fer possible una actuació històricament reivindicada per tota la ciutadania que podrà gaudir d’una transformació urbana enorme i d’unes millors infraestructures de comunicació amb el seu entorn”.

L’alcaldessa de Sant Feliu, Lidia Muñoz, s’ha felicitat per “l’adjudicació de l’obra del soterrament que és una gran notícia, llargament esperada, que confirma la victòria de la societat santfeliuenca després de 40 anys de lluita per un canvi urbà i social, que per fi és tocar. Gràcies a tothom qui ha posat el seu gra de sorra per assolir aquesta fita històrica, ara toca crear la ciutat del futur entre totes i tots”, ha conclòs.

Font: Aj. Sant Feliu, Delegació del Govern a Catalunya

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here