La cota de neu es pot situar aquest dilluns al matí entre els 100 i els 300 metres a l’interior de Girona i nord de Barcelona

L’arribada d’un temporal dur portarà nevades a cotes baixes, pluges molt abundants -superiors als 150 litres en diversos punts de Catalunya-, vendaval i onades de fins a set metres, segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).

La borrasca ja es va començar a fer notar aquest diumenge amb una primera tongada de vents forts de 80 km/h a la meitat est, onades de 2,5 metres i nevades que poden deixar uns 10 centímetres per sobre dels 900 metres a l’extrem sud, a la zona dels Ports.

Però és avui dilluns quan el temporal es reforçarà i es preveu molt intens amb una cota de neu molt baixa durant el matí –entre els 100 i els 300 metres- a l’interior de Girona i nord de Barcelona, pluges de més 100 litres en 24 hores a les comarques del nord-est i onatge que pot superar els set metres d’altura arreu del litoral català. Al Pirineu Oriental, la nevada pot ser molt abundant i deixar prop de 2 metres de neu nova a partir dels 1.500 metres.

Protecció Civil va activar dissabte l’alerta per ventades i preveia que a partir de diumenge el vent de tramuntana i gregal pogués superar els 80 km/h al Pirineu i a l’Empordà. Avui dilluns el vent fort s’estendrà a la resta del país fins arribar a la plana de Lleida i al prelitoral i litoral de la demarcació de Tarragona.

Protecció Civil demana molta precaució en els desplaçaments i en les activitats de lleure a l’exterior per la possible caiguda de branques, arbres i altres elements estructurals.

En paral·lel, Protecció Civil també ha posat en prealerta el pla d’emergències per nevades i onatge. Diumenge la neu es va concentrar a l’extrem sud de Catalunya, amb una cota que va rondar els 700 metres i fins a 10 centímetres d’acumulació per sobre dels 900 metres. 

Nevades a cotes baixes

És avui dilluns quan està previst que la nevada s’intensifiqui i es propagui arreu de Catalunya. La cota de neu començarà molt baixa -entre els 100 i els 300 metres- a les comarques de l’interior de Girona i nord de Barcelona, i a partir del migdia la cota hauria d’anar pujant progressivament cap als 400-500 metres. Per sobre dels 1.000 metres es podran acumular més de 20 centímetres.

Protecció Civil demana als conductors estar atents a les previsions meteorològiques i consultar les incidències de trànsit abans de sortir de casa. Cal tenir el vehicle preparat per la neu, amb cadenes, manta, una llanterna i el telèfon mòbil carregat amb bateria per si teniu alguna emergència.

Pel que fa a l’onatge, Protecció Civil alertava ja dissabte que la mala mar deixarà grans onades a tot el litoral català. El fenomen es va intensificar a partir del d’ahir diumenge al migdia, sobretot als dos extrems del país i el litoral del Barcelonès i Baix Llobregat.

I de cara a avui dilluns, el temporal de mar també es reforça i es podran mesurar onades de fins a 7 metres.

Protecció Civil recomana fer cas als tancaments d’accessos a les zones pròximes a la costa, i no apropar-se a fer fotografies on trenquin les onades.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here