Aquestes dues ciutats són les úniques representants baixllobregatines premiades d’un total de 42 obres, escollides entre més de 150 participants

La demarcació de Barcelona del COAC ha fet públic el veredicte de la 3a edició de la Mostra d’Arquitectura de Barcelona i la 8a edició de la Mostra d’Arquitectura del Vallès, en el qual s’han premiat i seleccionat un total de 42 obres.

En el cas de Barcelona, s’han guardonat 12 projectes i se n’han seleccionat 16 més, d’un total de 149; mentre que d’entre les 79 propostes del Vallès, 6 n’han resultat guardonades i 8, seleccionades. Es tracta de treballs i obres finalitzats entre l’1 de gener de 2016 i el 31 de desembre de 2018 en l’àmbit territorial del Barcelonès i alguns municipis del Baix Llobregat i a les comarques del Vallès Oriental i el Vallès Occidental.

Com a l’última edició, les Mostres de Barcelona i del Vallès incorporen noves modalitats associades a vessants de la professió no vinculades a l’edificació i l’urbanisme per recollir la versatilitat d’un ofici ple de perfils professionals diversos. Per això, s’hi han inclòs accions, tasques i treballs d’intervenció en entorns com el de l’expressió artística, la mediació, la indústria, el sector serveis, la comunicació o la gestió en el món de l’administració.

Entre els projectes guardonats a la Mostra d’Arquitectura de Barcelona hi ha Buenaventura Muñoz (Barcelona) d’Allaround Lab; Casa Descuadra (Sant Feliu de Llobregat) de P-M-M-A; Casa Masnou (Barcelona) d’Àgora Arquitectura; el Casal Barri de Trinitat Nova (Barcelona) de Cantallops Vicente – Bayona Valero arquitectes; el Centre Civic. Leialitat Santsenca (Barcelona) d’Harquitectes; el Centre Cívic Vil·la Urània (Barcelona) de Sumo Arquitectes; Cooperativa d’habitatges La Borda (Barcelona) de Lacol; el Passeig Marítim d’El Prat de Llobregat de Jansana, de la Villa, de Paauw, arquitectes; el Pla de Mobilitat de Ciutat Vella 18-23 (Barcelona) de Josep Mª Coll Estruga; la Rehabilitació d’una casa entre mitgeres (Sant Feliu de Llobregat) de DATAAE; la remodelació de la piscina municipal de l’Escorxador / nou edifici vestidors / Creu Roja (Sant Feliu de Llobregat) d’AMB i Vermuteria El Villa (Barcelona) d’AMOO Arquitectura.

Pel que fa els projectes premiats a la Mostra d’Arquitectura del Vallès, hi ha la Casa M8 (Terrassa) de rga arquitectes; el Centre Terapèutic Espai Gut (Terrassa) d’Estudi08014; la Coberta Espai Pere Grau (Sant Cugat del Vallès) d’Arqbag; Espai Natura (Sant Cugat del Vallès) de Bailorull; Estudis per a la definició del Pla Director de l’Espai Obert Urbà (Sabadell) de Tomás de Castro, Josep Torras i Rosa Folch, i Passarel·la B3 de la UAB (Cerdanyola del Vallès) de jmp land.art.scape.architecture.

El jurat destaca l’alta qualitat arquitectònica de totes les obres presentades i, especialment, la feina feta pels professionals de l’arquitectura per tal d’assolir complicitats entre la promoció i l’autoria, que reverteixen en benefici del resultat final dels projectes.

Igualment, el jurat ha volgut posar en valor obres que solucionen problemes mitjançant intervencions senzilles amb un gran sentit de l’economia i alta efectivitat i qualitat, així com el disseny qualitatiu d’espais intermedis entre l’interior i l’exterior com passos o galeries.

Premi Diputació de Barcelona

L’arquitecte Josep Mª Coll ha guanyat el Premi Diputació de Barcelona a Accions Innovadores en la gestió de l’Hàbitat Urbà a l’àmbit de Barcelona amb un Pla de mobilitat del Districte de Ciutat Vella 18-23, un projecte del qual el jurat n’ha destacat “el rigor, el mètode i la implicació d’agents transversals, elements que permeten crear un model perdurable en el temps i replicable en altres camps”.

També s’ha atorgat una Menció Especial al projecte Comerç Accessible Sense Barreres –CASBA- de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i les universitats Politècnica, La Salle, i la UIC. En l’àmbit del Vallès, el guardó de la Diputació ha estat pels Estudis per a la definició del Pla director de l’espai obert urbà de Sabadell, projecte que han liderat els arquitectes municipals Tomás de Castro, Josep Torras i Rosa Folch. En aquest cas, es destaca que “afronta una realitat urbana complexa i necessitada de relligat” i “s’anticipa a les futures accions a realitzar en l’espai públic de la ciutat”.

Premi Ciutat de Terrassa

El Premi Ciutat de Terrassa se l’han endut l’Espai Gut, un centre de coworking de professionals de la psicologia, del despatx d’arquitectura Estudi08014. El jurat considera que “la intervenció resol de manera hàbil la integració i la amb l’entorn immediat, creant un espai flexible de ‘transició’ de ningú i de tothom”.

El programa Mostres d’Arquitectura és una iniciativa del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya que neix a través de la Taula de Mostres. La proposta recull l’herència de les biennals, triennals, mostres i premis organitzats des de les diferents seus col·legials durant més de 20 anys, buscant potenciar i divulgar el treball dels arquitectes arreu del territori català.

Així, la posada en valor de la bona feina que els arquitectes decideixen fer pública predomina sobre l’exaltació d’una única obra per sobre de la resta.El veredicte de les Mostres d’Arquitectura de Barcelona i el Vallès, així com l’anunci dels premis s’ha donat a conèixer en un acte als Jardins d’Interior d’Illa de la Torre de les Aigües, a la Dreta de l’Eixample.

Font: ACN

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here