El delegat de la Generalitat a Barcelona, Juli Fernàndez, s’ha reunit aquest dijous amb els alcaldes i alcaldesses del Baix Llobregat, entre ells el de Martorell Xavier Fonollosa, per parlar del nou Pla d’enfortiment i transformació de l’atenció primària, creat per potenciar el servei més enllà de la COVID-19.

Fonollosa ha aprofitat la trobada telemàtica per reclamar a Salut la reobertura del CAP de la Vila i que es normalitzi l’atenció presencial al CAP de Buenos Aires, per als usuaris que la necessitin.

El Pla d’enfortiment i transformació de l’atenció primària, aprovat per la Generalitat, preveu per a la Regió Sanitària  Metropolitana Sud, una inversió de 26’9 milions d’euros en tres anys per a canvis estructurals en el servei. La inversió inclou la contractació de nous rols professionals, la reordenació de processos i la incorporació de noves tecnologies que permetin potenciar la medicina telemàtica i telefònica. A més, des del mes de juliol s’han incorporat als CAPS els gestors COVID i, des de setembre, els referents escolars.

El delegat del Govern, Juli Fernández, ha dit que “ara tenim una eina que ens ha de permetre recuperar amb les millors condicions l’activitat ordinària i l’activitat COVID a l’atenció primària, garantint l’accessibilitat al servei i una resposta assistencial ràpida i resolutiva”. També ha recordat que en les properes setmanes el servei de vigilància epidemiològica es potenciarà amb la incorporació de 600 professionals per reforçar els rastrejos i els cribatges.

Per al desplegament del Pla seran els propis Centres d’Atenció Primària els que decidiran quins recursos necessiten i quines actuacions hauran de prendre en funció de les seva casuística. Pel que fa als canvis conjunturals que s’estan introduint per afrontar la pandèmia, hi ha una dotació de 865.711 euros per a la contractació de gestors COVID i 2 milions per a referents escolars.

Fonollosa demana la reobertura del CAP de la Vila

L’alcalde Xavier Fonollosa, ha expressat que “entenem la reestructuració i l’esforç d’adaptació que ha hagut de fer el Departament de Salut durant els últims mesos, però ara cal reforçar els Centres d’Atenció Primària per assumir la gestió de l’epidèmia i alhora normalitzar l’atenció primària a tots els veïns i veïnes”.

En aquest sentit, Fonollosa ha tornat a demanar a Salut la reobertura del CAP de la Vila així com la normalització en l’atenció al CAP de Buenos Aires, per atendre a tots els usuaris que necessitin d’atenció presencial en aquests centres. “Hem d’evitar desplaçaments, sobretot dels col·lectius vulnerables, com la gent gran, a altres centres més llunyans, i també s’han d’agilitzar l’atenció telefònica i la sol·licitud de cita prèvia”.

Els alcaldes i alcaldesses han reclamat “que l’atenció primària es normalitzi, tenint en compte les mesures de seguretat, però que es normalitzi. El servei de proximitat que presten els professionals és un dels que millor valoren els veïns i és essencial, sempre, però especialment en aquest context d’epidèmia”, ha assegurat l’alcalde.

Durant la cita, també s’ha fet seguiment de la situació a les escoles. El nombre de grups confinats s’ha estabilitzat  i els circuits de coordinació amb els CAPS (amb els gestors COVID i els referents escolars) estan funcionant, segons apunten des de la Generalitat.

Dades d’afectat COVID a Martorell

Pel que fa a les dades concretes de l’epidèmia, avui a Martorell hi ha tres pacients, un de fora i dos del municipi, positius de coronavirus ingressats a l’Hospital Sant Joan de Déu, on hi ha quatre persones aïllades pendents del resultat de la prova. A l’Hospital Sagrat Cor avui no hi ha cap persona ingressada amb positiu. I tenim 52 veïns i veïnes de Martorell positius confinats al seu domicili. La taxa de reproducció del virus a Martorell avui és del 0,88 i el risc de contagi continua essent alt. Avui, no hem de lamentar cap defunció.

Hi ha quatre grups escolars afectats: dos a l’Escola Mercè Rodoreda i dos a l’Institut Joan Oró. Aquests són els grups confirmats i informats de manera oficial pel Departament d’Educació de la Generalitat.

Font: Aj. Martorell

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here