El sindicat UGT acusa el Departament de Justícia “d’irresponsable” per mantenir les plantilles “sota mínims”

Un reclús de la presó de Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat) ha mort aquest dimarts a la tarda després de rebre desenes de ganivetades. Els fets han tingut lloc al pati del mòdul 3, a les 19.23 hores. Un pres de nacionalitat espanyola i de 37 anys, condemnat per assassinat i robatoris amb violència i intimidació ha clavat diverses ganivetades a un altre company de mòdul. La víctima, de 32 anys i de nacionalitat romanesa, estava condemnada per prostitució de menors i d’incapacitats i per violència masclista. L’agressor ha estat traslladat al Departament de Règim Tancat (DERT).

Tots els fets estan enregistrats per les càmeres de seguretat i a disposició del jutjat. La Secretaria de Mesures Penals ha obert una informació reservada i els Mossos d’Esquadra s’han traslladat al centre per iniciar una investigació, segons ha explicat la Conselleria de Justícia.

El sindicat UGT ha explicat que l’agressor, després d’apunyalar l’altre intern, ha amenaçat de fer el mateix als funcionaris que havien acudit a l’escenari del crim. De fet, el sindicat ha lamentat que només dos funcionaris de base custodiessin en aquell moment un total de 95 interns, cosa que atribueixen a la falta de personal contractat pel Departament de Justícia.

En un comunicat, UGT qualifica de “jornada negra” els esdeveniments que s’han produït aquest dimarts, que començaven, segons el seu relat, amb la troballa al matí del cos sense vida d’un intern a la seva cel·la. Després hauria tingut lloc una agressió a un treballador del centre, quan un pres l’ha atacat amb un pal d’escombra “trencat i esmolat per intentar punxar-lo”. Posteriorment hi ha hagut la mort d’un intern a mans d’un altre.

El sindicat recorda que ha denunciat “reiteradament” la política de personal “nefasta” que el Departament de Justícia aplica “des de fa mesos”, amb plantilles “sota mínims” i renovant reforços “amb compta gotes”. Una política que, segons UGT, “es regeix només per criteris econòmics, en lloc de per criteris de seguretat”. Com a exemple, asseguren que al mòdul on hi ha hagut l’apunyalament mortal “dos funcionaris de base custodiaven 95 interns”.

Aquesta política “irresponsable” és “un factor determinant que ’afavoreix’ les agressions” al personal penitenciari “de manera habitual”, així com els incidents “que es produeixen a diari” a les presons, segons el sindicat.

La formació responsabilitza “directament” els màxims responsables del Departament de Justícia i de la Secretaria de Mesures Penitenciàries de tots els incidents i recorda que actualment hi ha un “dèficit reconegut per la pròpia administració penitenciària de 225 treballadors”. El sindicat exigeix la contractació “urgent” d’aquest volum de personal.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here